Sambo slog sin partner i ett år

Under mer än ett år misshandlades en kvinna i 40-års­åldern av sin sambo.

Till slut berättade hon – och nu har mannen dömts till fängelse.

Det var mellan mars 2011 och maj 2012 som mannen misshandlade och kränkte kvinnan ett flertal gånger.

Kvinnan och mannen träffades och han flyttade in i hennes lägenhet i Upplands Väsby för ett par år sedan.

Det dröjde inte länge förr­än de blev osams om ekonomin och mannen började slå henne. Men hon polisanmälde inte mannen, utan dolde sina skador.

Mannen fortsatte dock att misshandla henne, berättade kvinnan under rättegången i Stockholms tingsrätt.

En dag i våras slog mannen henne med ett tillhygge över ryggen så att hon föll omkull. När hon för­sökte att försvara sig tog han, enligt kvinnans uppgifter, struptag på henne och hot­ade att döda henne.

Den chockade kvinnan lyckades dock ta sig loss och mannen sprang från platsen. Hon kontaktade en bekant som rådde henne att polisanmäla händelsen men hon ville inte. Några dagar senare berättade hon dock för en anhörig vad som hade hänt.

I tingsrätten tillbakavisade mannen kvinnans uppgifter. Han menade att de hade bråkat mycket men att han inte ville separera.

Tingsrätten tog intryck av kvinnans detaljerade berättelse, bekantas vittnesmål och rättsintyg på skador. Att hon inte tidigare och tydligare hade berättat om händelserna berodde enligt tingsrätten på att hon har varit rädd för honom.

Mannen dömdes för grov kvinnofridskränkning till fängelse i ett år och tre mån­ader och ska betala drygt 75 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Enligt mannens advokat Jan Kyrö kommer domen troligen att överklagas.

Fakta

Ökning i Väsby

Enligt statistik från BRÅ ökade antalet fall av grov kvinnofridskränkning i Upplands Väsby kommun de senaste två åren. 2011 polisanmäldes 28 fall mot 17 fall 2010.

I Stockholms län anmäldes förra året 833 fall av grov kvinnofridskränkning mot 811 året innan.

Källa: Brottsförebyggande rådet (Brå)