Samir friades för mord – nu blir fallet bok

Samir Sabri.
Samir Sabri.
Samir Sabri dömdes för mord på sin styvmamma som 15-åring och friades i december. Fallet har fått stor uppmärksamhet – nu kommer boken.
– Okända människor kommer fram och kramar mig.

Samir Sabri dömdes för mord på sin styvmamma i Tensta 1986. Då var han vara 15 år. Han erkände, men tog snart tillbaka sitt erkännande. När Mitt i Sundbyberg senast träffade Samir, över en kaffe på Nybergs torg, hade åklagaren just beslutat att öppna den nära 30 år gamla förundersökningen om mordet. Detta efter att fallet granskats i Aftonbladets podd Fallet av journalisten Anders Johansson.

Åklagaren som beslutade om att återuppta förundersökningen drog paralleller till Quick-fallet – att en morddömd får resning är mycket ovanligt. I december 2016 friades Samir och den 22 april kommer boken ”Fallet Samir” som Anders och Samir skrivit ihop.

Läs mer: ”När man googlar mitt namn står det att jag är en mördare”

Varför blev det en bok?

– Jag har länge drömt om att skriva en bok om mitt liv, för att inbringa hopp i andra. Jag kan stå och föreläsa om det jag varit med om, men i bokform kommer man ut bredare. Arbetet med podden och boken har varit ett sätt för mig att våga möta mig själv. Jag har fått gå tillbaka i livet och försökt bearbeta all smärta som jag förträngt eller bedövat med droger. Det har varit skitjobbigt, men ett uppvaknande.

Vågade du tro på en friande dom?

– Jag hade inga tankar på att det skulle ”lösa sig”, men att få berätta allt för någon har varit ett gammalt halmstrå och Anders förstod ganska snabbt att jag var oskyldig. Men även om jag längs vägen känt att vi är på rätt spår vågade jag inte tro på att jag skulle blir friad förrän jag hade pappret i handen. Jag har sovit med den friande domen i sängen. Det har ännu inte sjunkit in, men jag är så tacksam.

Nu har du ansökt om skadestånd på tre miljoner.

– Det handlar egentligen inte om pengar, det har aldrig gjort mig lycklig. Kan man ens sätta en prislapp? Allra helst vill jag ha en offentlig ursäkt från de myndigheter som svikit och för alla fel som begåtts. Men ett skadestånd, det vore något slags förlåt.

Hur har relationen till din styvmamma förändrats efter allt detta?

– Jag har inte besökt hennes gravplats tidigare, jag har varit så rädd – och känt viss skuld också. En oskyldig kvinna blev mördad, hade jag kunnat göra något annorlunda? Gått till polisen tidigare? Nu, efter 30 år tog jag mig nyligen till begravningsplatsen, jag kände att vi behövde tala ut.

Samir Sabri har flyttat från Sundbyberg till Spånga. Han är idag föreläsare och leder ungdomsverksamheten 2nd Chance, som bland annat verkar i Hallonbergen. Samir hoppas att boken, och hela hans resa, kan inspirera unga och förmedla känslan av att allt är möjligt.

– Det här är en seger för så många. Okända människor har kommit fram och kramat mig. De säger att de fått hoppet tillbaka.