ANNONS

Samir gör sommaren tryggare

Hemkänslan är total i Bredäng för Samir Aamer. ”Jag känner en stor gemenskap här”, säger han.
Hemkänslan är total i Bredäng för Samir Aamer. ”Jag känner en stor gemenskap här”, säger han.
Karim och Samir Aamer – tvilling­bröder med engagemang.
Karim och Samir Aamer – tvilling­bröder med engagemang.
ANNONS

Nattvandringar, fotboll, grillning, basket och diskussioner om droger och rasism. Bredängsgruppen Lägg ner ditt vapen vill göra sommaren trygg och meningsfull för unga.

Det är en varm försommarkväll i Bredängs centrum. Samir Aamer, 23, kommer ut ur tunnelbanan med solglasögon i pannan och ett avslappnat leende på läpparna.

– Det är helt underbart här på våren. Jag älskar Bredäng! När jag kommer hit efter att ha varit någon annanstans känner jag alltid ett lugn. Det här är verkligen hemma, säger han.

Vi slår oss ner på en bänk vid Bredängsgrillen, med utsikt över folkmyllret. Här växte Samir Aamer upp och här bor han fortfarande. Han kan sin förort utan och innan och brinner för att människor ska känna sig trygga här.

Samma drivkraft har hans tvillingbror Karim. Tillsammans med kompisen Jiyan Bagcivanci driver de föreningen Lägg ner ditt vapen, och förbereder just nu en sommar i trygghetens tecken, för förortens unga.

– Det handlar inte om att stå vakt i tunnelbanan, utan om att synas på gator och torg och få människor att mötas. Vi ska ha nattvandringar, ordna grillträffar, basketmatcher, spontana fotbollsturneringar och badträffar. Vi ska också öppna upp för diskussioner om droger, våld, kriminalitet och rasism, säger Samir.

Det låter som ett tufft program för tre 23-åriga killar, och mycket är ännu på planeringsstadiet. Men de är inte ensamma.

De har startat ett samarbete med den ideella föreningen LOS Fruängen (LOS står för ”lika oavsett skillnader”).

– Det är framför allt Karim som har kontakt med dem. Tanken är att skapa mötespunkter mellan unga från olika stadsdelar. Det finns en längtan efter att bryta barriärerna, säger Samir Aamer som betonar att aktiviteterna inte bara kommer att äga rum i Bredäng utan runt om i Skärholmes stadsdel och även i Hägersten-Liljeholmens stadsdel, där LOS Fruängen finns.

ANNONS

Samir, Karim och Jiyan startade Lägg ner ditt vapen redan 2011. Det började som ett projektarbete i 3:an på gymnasiet, men det växte snabbt.

– Det blev en stor manifestation mot våld, kriminalitet, droger och främlingsfientlighet i parken nedanför kyrkan. Över tusen människor kom och vi engagerade många volontärer. Flera kända artister uppträdde och talade – bland andra Ison & Fille och resten av HighWongänget, Malcolm B och Keya, berättar Samir och kisar mot eftermiddagssolen.

Han blir fortfarande varm inombords när han tänker på den dagen. Han och hans bror hade båda känt obehag över flera våldsdåd som rapporterats från Stockholms förorter och över de främlingsfientliga stämningar som spritt sig – och så lyckades de skapa denna stora trygghetsmanifestation!

– Det handlade inte om just Bredäng utan om hela Stockholm. Jag har alltid känt mig trygg här, betonar Samir.

För honom blev manifestationen ett startskott. Han insåg att han ville jobba med ungdomar, och det har han hållit fast vid. I dag arbetar han som elevassistent på en skola i Hässelby och som fritidsledare vid parkleken Vårgården i Vårberg samtidigt som han studerar till socialpedagog.

I ett par år höll Samir, Karim och Jiyan i gång Lägg ner ditt vapen. De var bland annat med och ordnade en avslutningsfest på 127-festivalen 2013 och deltog i en antidrogkampanj på ungdomsgården 2:a hemmet i Skärholmen.

Sedan föll föreningen lite i träda, men i början av 2016 tog de upp arbetet igen. En tid senare, i mitten av mars, sköts en 23-årig man till döds i ett radhusområde i Bredäng.

– Det var en sorglig händelse. Han växte upp här samtidigt som oss, så vi var bekanta. Jättemånga här i Bredäng kände honom och det hölls en fin ceremoni i centrum, berättar han med en nick ut mot torget.

”Lägg ner ditt vapen” står det på tröjan som Samir bär, en uppmaning som får extra tyngd efter det tragiska mordet.

Mordet är fortfarande olöst, berättar Mikael Wessling, utredningsledare vid Stockholmspolisens regionala utredningsenhet, när Lokaltidningen Mitt i ringer upp honom efter intervjun med Samir Aamer. Han gör tummen upp för brödernas engagemang.

– Det är sådana krafter ett lokalsamhälle behöver. Många vilsna ungdomar söker en förebild. Finns det goda förebilder minskar risken att de använder kriminella personer som förebilder och tar efter dem, säger Mikael Wessling.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.