Samir och Lisa Ajax några av stjärnorna som besökte Danderydsgården

Samir var på plats på Danderydsgården under fredagskvällen.
Samir var på plats på Danderydsgården under fredagskvällen.
Det var kändistätt på Danderydsgårdens konsert och manifestation mot näthat på fredagskvällen. Eller vad sägs om till exempel Lisa Ajax, Samir och Cleo?

– Evenemanget blev fantastiskt, säger fritidsgårdschefen Jonas Jonsson, som uppskattar att total 200 ungdomar kom till gården.

Samir Badran, Lisa Ajax, Cleo och Elin Wiigh var bara några av artisterna på plats. Själva kvällen, som under hashtaggen #SlutaHataBörjaPrata satte schyssthet på nätet i fokus, hade Danderydsgården planerat för i ett halvår. Ämnet har ansetts aktuellt bland unga och fritidsgården eftersom även kändisar upplever fördelar och nackdelar med nätet. Bland annat var Kanal 5 på plats på gården.

Det är första gången fritidsgårdarna i Danderyd arrangerat en sådan här kväll, som var en del av helgens kulturfestival Plats på scen i Danderyd.

Eftersom ämnet är aktuellt var det lätt att få artisterna att ställa upp, tycker Jonas Jonsson. Låtar varvades med intervjuer och chans för ungdomarna att prata med, och även få kramar av artisterna, vid en ”meet and greet”-plats.
– Artisterna tog sig tid att prata med kidsen och ungdomarna. Det skapade sådan glädje. Artisterna berättade om sina historier, sina känslor och vad de fått utstå på nätet. Det blev en väldigt bra atmosfär, säger Jonas Jonsson.

Allt från 10-åringar till 25-åringar var på plats, men tonvikten låg främst på 13- till 18-åringar.

Jonas Jonsson föreläser själv om ungdomar och nätet, och hos ungdomar har Snapchat en längre tid nu dominerat över Instagram.
– Snapchat och Instagram är ju egentligen varandras motpoler. Instagram är den polerade sidan, det du visar utåt, här kan man följa kändisarna. Snapchat är den verkliga sidan, där ungdomarna vågar vara sig själva, säger Jonas Jonsson.

En manifestation mot näthat borde kanske även fler besöka.
– Det är vuxna som utgör den större gruppen elaka på nätet, mot både ungdomar och mot varandra, säger Jonas Jonsson.

Kvällen var ett samarbete millan Danderyds fritidsgårdar och Stage Academy.