ANNONS

Samira orkade inte se på längre

”Så fort någon visar på något konkret man kan göra vill väldigt många människor hjälpa till”, säger Samira.
”Så fort någon visar på något konkret man kan göra vill väldigt många människor hjälpa till”, säger Samira.
Bilderna av flyktingar som flyr över Medelhavet har fått många att reagera.

Söderortsbon Samira är en av kvinnorna bakom det hyllade initativet ”Vi gör vad vi kan”. På några få dagar lyckades de samla in drygt 8 miljoner kronor.
ANNONS

Tusentals flyktingar har mist livet under sin resa till Europa. Den humanitära katastrofen har fått många att reagera – och agera.

Det privata initiativet ”Vi gör vad vi kan” startade för en vecka sedan, med syfte att hjälpa syriska flyktingar som tagit sig över med båt till Lesbos.

Gruppen har fått en explosionsartad spridning i medier och på sociala medier. Flera kända personer, som Fredrik Wikingsson och Henrik Schyffert, har engagerat sig och försökt sprida intresset. Redan efter några få dagar hade de samlat in 8 miljoner kronor.

– Vi satt allihop med tappade hakor och gåshud. Det är en sådan stor glädje att så många vill engagera sig, säger söderortsbon Samira, som är en av initiativtagarna.

”Vi gör vad vi kan” bildades efter att hennes vän hade varit på plats på Lesbos och sett katastrofen.

– Det blev outhärdligt med alla rapporter om hur flyktingar försöker ta sig in i ett stängt Europa. Det gör ont att veta att människor, inte minst barn, kämpar för sina liv på överfulla båtar. Det här var ett sätt att göra något som kunde göra skillnad för några av de människorna, säger Samira.

Till helgen ordnar gruppen en insamling på flera platser i Stockholm, bland annat Teater Moment i Gubbängen och Tuteatern i Kärrtorp. De har redan fått in ett överflöd av kläder och skor. Vad de nu behöver är framför allt rena torra hela tält, bärselar och sovsäckar.

Gruppen får låna Annexet vid Globen för att samla ihop allting, som sedan skickas över till Lesbos.

Fler söderortsbor har engagerat sig i flyktingkrisen. Älvsjöbon Jonas Elgquist, vd för B3IT ­Connexions, beslutade i förra veckan tillsammans med ledningsgruppen att ställa in företagets Romresa för medarbetarna. Kostnaden, 400 000 kronor, går till FN:s flyktingorgan, UNHCR.

ANNONS

– Vi är som alla andra människor. Vi ser allt hemskt som händer och går runt med en känsla av att vi inte gör allt vi kan. I går kom bilden på 3-årige Aylan och det blev otroligt verkligt, säger han.

Mejlet till medarbetarna började: ”Bilden på pojken som ligger död på stranden gör att vi inte längre kan stå och titta på. Situationen kring Medelhavet och Syrien har kommit till en punkt där jag som medmänniska och pappa känner att vi måste göra något…”

– Vi har fått en otroligt positiv respons, många vill själva skänka mer pengar från sin egen lön. Jag har också fått mängder av samtal från andra bolag som tänker göra samma sak, säger Jonas Elgquist.

Även migrationsboendet i Farsta har märkt av ett stort intresse.

– Folk ringer och kommer hit hela tiden. De vill lämna kläder och hitta på aktiviteter för de ­boende, säger Johanna Nolin, ­receptionschef.

I kväll, tisdag, klockan 17 spelar kända barnmusikgruppen Bröderna Lindgren på Farsta torg.

– Många barnfamiljer har flyttat från flyktingboendet i Västberga till Farsta. Vi vill att de ska få uppleva något roligt och kanske komma i kontakt med andra svenska familjer, säger Anjana Saltas på Studiefrämjandet, som fått bröderna Lindgren att ställa upp.

Fakta

Kom till söderorts insamlingar, sms:a eller ring

”Vi gör vad vi kan” har insamling på Teater Moment i Gubbängen på lördag kl 12–15. På Turteatern i Kärrtorp är det insamling på söndag kl 11–16.

Ett lokalt initiativ i Sköndal­ samlar in förnödenheter i Sköndals centrum på lördag kl 11–12, för att sedan frakta det till insamlingen i Gubbängen.

Gruppen Al Tadamon samlar in saker till migrationsboendet i Farsta. För att se när du kan skänka och vad som behövs kan du besöka deras Facebooksida.

Så kan du också hjälpa:

Med swish:

Vi gör vad vi kan: 0702093303.

Röda korset: 1235557764.

Läkare utan gränser: 9006032.

Med sms:

För att ge 100 kronor till Rädda barnens katastrofarbete, sms:a ”Akut 100” till 72911.

För att skänka 200 kronor till Läkare utan gränser, sms:a ”LIV 200” till 72979.

Med internetbank:

unicef.se/ge-pengar

stod.redcross.se

Genom att ringa:

Skänk 100 kronor till Radiohjälpen genom att ring 0900-25 100.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.