”Samla ett gäng och gå ut”

Sudhagar ”Sudden” Raghupathy, Mehmet Kayhan och Robert Aslan är redo att nattvandra. ”Innan vi vet brandorsaken bör vi vara försiktiga med att säga att det är ungdomar som ligger bakom”, menar Aslan.
Sudhagar ”Sudden” Raghupathy, Mehmet Kayhan och Robert Aslan är redo att nattvandra. ”Innan vi vet brandorsaken bör vi vara försiktiga med att säga att det är ungdomar som ligger bakom”, menar Aslan.
Efter nya bilbränder i norra Botkyrka byter polisen taktik – fokus är nu dörrknackning.

Samtidigt menar flera nattvandrare att för få engagerar sig.

– Mina barn är vuxna. Nu gäller det barnbarnen, säger Hallundabon Mehmet.

27 bilar förstördes när ett garage på Rågvägen i Hallunda brann i förra veckan. Några dagar tidigare totalförstördes tre bilar i ett annat garage på Brages väg.

Polisen har inte gripit någon misstänkt för den senaste tidens bilbränder och förutom en sjuk Albybo som fångades på film för ett par år sedan har polisen haft svårt att få skyldiga dömda. Nu byter de taktik.

– Det är svårt att ta folk på bar gärning genom patrullering, nu har vi haft mer fokus på dörrknackning för att få in tips, säger Patrik Sverin, biträdande närpolischef.

Efter branden fanns också polisen på plats vid det brända garaget.

– Vi behöver hjälp för att stoppa det tragiska som drabbar de boende i området. Vi har fått in ett antal tips, men vet inte än vart de leder, säger han.

Även nattvandrare som varit ute efter den senaste tidens bränder efterlyser hjälp. På tisdagskvällen samlades cirka tio personer i Hallunda. Av dem var flera nattvandrare från Fittja, som kommit för att hjälpa till. Fittjabon Ismail Zengin ville se fler från Hallunda och Norsborg.

– Om jag vore i deras kläder och bodde där det brann så skulle jag samla ett gäng och gå ut och titta, säger han.

Hallundabon Robert Aslan flikar in:

– Samtidigt går inte det att kräva av folk.

Enligt Tumbabon Gilbert Hällström förväntas inte en nattvandrare brottas med pyromaner. Gruppen berättar i stället om hur de talar med ungdomar och vuxna.

Några nattvandrare kommer från trossamfund. Robert Aslan är förutom S-politiker församlingsmedlem i syrisk-ortodoxa kyrkan som tänker jobba för att aktivera fler medlemmar.

Sudhagar Raghupathy från Tumba är hindu och före detta lärare i Hallunda.

Enligt honom är det dags att återuppliva föräldraföreningar och skapa nätverk mellan hem, skola och fritidsgårdar för att hjälpa unga på rätt väg. Det behövs också kunskapssatsningar för både vuxna och elever.

– Det undervisas om rättigheter i skolan, mindre om förpliktelser och ansvar, säger han.

Sudhagar menar att många vuxna är för slapphänta. Föräldrar måste lära sig tala med unga, men också förstå vilka rättigheter och vilket ansvar de har. Sudhagar är övertygad om att det med kunskap går att hjälpa unga som riskerar att hamna snett.

– De unga är intelligenta. De har alla möjligheter att bli vad de vill, säger han.