Ulrika Sandin, rektor på Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen, öppnar dagen med orden:

– Om vi krokar arm så kan vi bli starkare tillsammans.

Folkhögskolan har bjudit in till en heldag med föreläsningar, diskussioner och workshops kring ämnet gängkriminalitet. Deltagarlistan är lång, med skolans elever, politiker och stora delar av civilsamhället.

"Ingen quickfix"

I ett av panelsamtalen deltar bland andra Jasmin Nasser som driver Studiegården, Sveriges första fritidsgård med enbart studieprofil i Skärholmen. 

– Det känns tungt men samtidigt viktigt att vara här. Jag tror att det är vi från civilsamhället som visar att livet går att leva vidare, säger hon.

I panelsamtalet deltog Jasmin Nasser från Studiegården, Midia från Kollektiv Sorg, Magnus Borgsten, vice stadsdelsdirektör i Skärholmen, och Ulrika Sandin, rektor.

I panelsamtalet deltog Jasmin Nasser från Studiegården, Midia från Kollektiv Sorg, Magnus Borgsten, vice stadsdelsdirektör i Skärholmen, och Ulrika Sandin, rektor.

Mathilda Nilsson

Jasmin möter många barn som saknar meningsfulla aktiviteter utanför skolan på grund av ekonomiska begränsningar. Hon betonar vikten av att arbeta förebyggande och att vara en trygg vuxenförebild.

–  Problemen som vi ser i dag har växt fram under en väldigt lång tid, då kommer det ta lika lång tid för problemen att få lösningar, det finns ingen quickfix utan att man får arbeta långsiktigt och förebyggande, säger hon.

Ger en inblick

Nästan var femte, 19 procent, av de boende i Skärholmens stadsdelsområde skulle vilja flytta från sitt nuvarande område på grund av otrygghet och brottslighet. Det visar Stockholms stads trygghetsmätning för 2023. 

Det skiljer sig från snittet i Stockholm, som ligger på 8 procent.

Bland deltagarna finns Gabi Georgis, Maja Zoric och Sarah Ben Seddik, studenter vid Röda Korsets folkhögskola. De välkomnar att skolan samlar alla aktörer.

Maja Zoric, Gabi Georgis och Sarah Ben Seddik, studenter på folkhögskolan.

Maja Zoric, Gabi Georgis och Sarah Ben Seddik, studenter på folkhögskolan.

Mathilda Nilsson

– Det är jättebra att man får inblick i hur man kan hjälpa till från civilsamhället och höra att det inte bara är upp till politikerna, säger Maja Zoric.

Fått nog

Hon tycker att det känns som att fler har fått nog efter mordet på Mikael, som sköts till döds framför sin son när han konfronterade ett kriminellt gäng.

Samtidigt är de alla överens om att det var nog för länge sedan.

– Det är lite för tidigt att säga att nu blir det en ändring. Politikerna lovade en ändring redan efter skjutningen på Adriana, och sedan har de gjort det vid två, tre tillfällen efter det, säger Gabi Georgis.

Han framhåller att de alla tre känner någon som har drabbats av gängkriminaliteten på ett eller annat sätt. Sarah Ben Seddik instämmer.

– Jag är uppväxt här och har yngre kusiner som inte ens får vara i Skärholmen om inte någon vuxen är med.