Hon samlar julklappar till ensamkommande

Anna Skytt och julklappar
Anna Skytt.
Anna Skytt tycker att det är synd att alla ungdomar på Lidingö inte kan åka skridskor och skidor i vinter - för att de inte har råd. Nu startar hon en julklappsinsamling till ensamkommande som bor på ön.

Lidingöbon Anna Skytt arbetar själv med flyktingfrågor och blir hela tiden påmind om att barn som kommer ensamma till Sverige har det tufft. Med en dagersättning på 24 kronor om dagen är det svårt att ha råd att köpa sådant som andra ungdomar kanske får från föräldrar, säger hon.

– Min mamma jobbar med ensamkommande i Gävle. Hon har till exempel berättat att många som vill spela fotboll inte kan göra det eftersom de inte har råd att köpa ett par fotbollsskor. Alla de här olika sakerna som jag har hört gjorde att jag började fundera inför jul, när folk kanske ändå rensar ur.

Anna Skytt bestämde sig för att organisera en insamling av julklappar till ensamkommande ungdomar som bor i HVB-hem på Lidingö. Det rör sig om runt hundra pojkar i åldrarna 15 till 18 år, enligt henne. En åldersgrupp som kanske glöms bort i andra typer av insamlingar.

– Antingen går man brett och samlar in husgeråd, eller så riktar man sig till yngre barn och samlar in leksaker. Den här åldersgruppen kanske faller lite emellan. Då kan man ge dem en guldkant också när det är jul.

För den som vill lämna in saker kommer det att stå en uppmärkt korg i Ansgarskyrkan den 9-16 december. Lördag och söndag den 17-18 december, mellan klockan 11-14, kommer Anna Skytt även att stå på torget i centrum för den som vill komma förbi och lämna en julklapp.

Fakta

Det här efterfrågas

Skridskor
Längdskidor/pjäxor/stavar
Fotbollsskor, och annat relevent t. ex. fotbollströjor/strumpor
Varma jackor
Mössor/halsdukar/handskar
Huvtröjor i fin skick för tonåringar
Prydnadskuddar
”Mysbelysning”, fina lampor

Allt ska vara i fint skick. Skostorlek 38-43 och klädstorlekar som passar tonåringar. Insamlingen sker i samarbete med Vänverksamheten på Lidingö och i samråd med personalen som jobbar med ungdomarna. För frågor, mejla anna.skytt@gmail.com.