Samlar namn för att få tillbaka polisen

Mikael Olofsson har startat en namninsamling för att få tillbaka polisen till ön.
Mikael Olofsson har startat en namninsamling för att få tillbaka polisen till ön.
Mikael Olofsson fick nog av alla inbrott. Efter sommaren i fjol drog han igång en namninsamling för att få tillbaka polisen till Lidingö. Så här långt har 400 personer skrivit på.

I slutet av augusti i fjol drabbades Skärsätra av sex inbrott under en vecka. Det fick bägaren att rinna över för Skärsätrabon Mikael Olofsson. Han fick då nog av alla inbrott och började samla in namn för att få till en förändring.

– Det känns ju hopplöst, tjuvarna kan härja som de vill, säger han.

Eftersom polisen har gjort en stor omorganisation har Lidingö närpolisstation utrymts på personal. Det vill han ändra på.

– Det måste finnas poliser på Lidingö. Hur många andra städer med 46 000 invånare saknar polisstation? Om en polispatrull finns på Kungsholmen och det händer något här så tar det säkert minst 20 minuter att åka till Lidingö. Dessutom har de inte någon lokalkännedom eller personkännedom som poliser som jobbar på Lidingö har, säger Mikael Olofsson.

Namninsamlingen har nu pågått i ett halvår på Facebook och han hoppas att intresset ska ta ny fart under våren.

– Det droppar in namn hela tiden. Jag hoppas såklart att vi får in så många namn som möjligt. Jag har ingen gräns på hur många det ska bli, säger han.

Hur tycker du det ska se utpå Lidingö?

– Helst skulle det vara som det var på 1990-talet. Det fanns ett 30-tal poliser som hade lokalkännedom och koll på vad de kända kriminella elementen på Lidingö ägnade sig åt. Man skulle därmed behålla kompetensen på plats. Det skulle öka tryggheten på Lidingö.

Inbrotten på Lidingö har stadigt ökat under de senaste fem åren.

– Ju färre poliser på Lidingö desto mindre chans är det ju att åka fast, konstaterar han.

När det har blivit tillräckligt men namnunderskrifter är tanken att han ska ta kontakt med berörda politiker och med ansvariga på polismyndigheten genom att lämna över alla namnunderskrifter för att få till en förändring.

Fakta

Namninsamling

För alla som vill skriva på med sitt namn på namninsamlingen ”Vi vill ha tillbaka polisstationen på Lidingö” kan gå till webbsidan korta.nu/lidingopolis. Det enda som krävs är att man skriver in sitt namn och anger vilken ort man bor i.