”Vi vill se att experimentet med toalettavgifter i Farsta centrum spolas omgående”.

Så skriver Farstabon Christian Tengblad, på den digitala plattformen Mittskifte. Kampanjen är riktad direkt till Magnus Alteskog, vd på Farsta centrums ägarbolag Stadsrum fastigheter.

Bakgrunden är att nödiga centrumkunder numera möts av spärrar och tvingas punga ut med tio kronor per toabesök, vilket Mitt i skrev om i en uppmärksammad artikel i september. Det nya systemet är under införande och ska från och med i höst gälla på Farsta centrums samtliga allmänna besökstoaletter.

Varför engagerar du dig i den här frågan?

– För mig som bor i Farsta är centrum inte bara summan av affärerna, det är också en del av vårt offentliga rum. Toaletter är en grundläggande grej som ska finna i ett centrum, ungefär som hissar, och nu blir det ett hinder för de som behöver dem, säger Christian Tengblad.

Kampanj pågår.

Kampanj pågår.

Privat

Syftet: Ska bli fräschare

Centrumledningen motiverade avgiften bland annat med att det ska bli lättare att hålla toaletterna fräscha. Christian Tengblad köper inte det.

– Risken är att centrumledningen tar det som ett kvitto på att det fungerar om toaletterna blir fräschare, när det i själva verket kanske beror på att de blir mindre använda än tidigare. Och det motverkar själva syftet med en toalett; den finns ju där för att kunna användas när man behöver den, säger han.

På onsdagen hade 45 personer skrivit på protestlistan.

Centrum har renoverat och investerat i detta, är det reaslistiskt att tro att de ändrar sig på grund av en namninsamling?

– De tjänar bra med pengar på att äga centrumet. Då kan man ha krav på lite motprestation. Jag tror det är bra att vi börjar ta upp även små skitfrågor, när det är saker som faktiskt påverkar vårt samhälle.

Mitt i Söderort söker Stadsrum fastigheter för en kommentar.

Detta är numera vad som möter nödiga besökare i Farsta centrum.

Detta är numera vad som möter nödiga besökare i Farsta centrum.

Mattias Kamgren