Samlar namn mot kylan

Taina Mattila bredvid hunden Spiker fryser i sin lägenhet på Brages väg i Norsborg. Efter de boendes önskemål har hon och övriga styrelsen i den lokala hyresgästföreningen börjat samla in namn för att påverka Botkyrkabyggen att höja värmen.
Taina Mattila bredvid hunden Spiker fryser i sin lägenhet på Brages väg i Norsborg. Efter de boendes önskemål har hon och övriga styrelsen i den lokala hyresgästföreningen börjat samla in namn för att påverka Botkyrkabyggen att höja värmen.
Kylan inomhus tvingar hyresgäster att köpa extra element och dunsockor. Nu samlar de in namn för att få värden Botkyrkabyggen att höja värmen.

– Så ska det inte vara i en modern lägenhet, säger hyresgästen Taina Mattila.

Tjocka sockor, filtar och butikens varmaste täcke är standardutrustning så här års hemma i Taina Mattilas fyra på Brages väg. Värst är det i sovrummet och vardagsrummet.

– Ibland får jag hunden att lägga sig på fötterna för att värma dem, säger hon.

När det är riktigt kallt är det okej, det är när temperaturen ligger kring noll som problemen är som värst. Enligt Taina Mattila, som sitter i styrelsen i den lokala hyresgästföreningen, har många av hennes grannar samma problem.

– Det har varit kallt till och från i många år. I bland har vi klagat och då har det blivit varmare ett tag, men sedan i våras har det blivit kallare igen. Det är det stora samtalet på gården, säger hon.

På de andra boendes uppmaning har Hyresgästföreningen nu börjat samla in namn som sedan ska lämnas över för att uppmärksamma Botkyrkabyggen på problemet. Hittills har 42 hyresgäster skrivit under på att man fryser och fler kan det bli efter nya insamlingsrundor.

Taina Mattila och de övriga hyresgästerna misstänker att det är luften som kommer in i lägenheten som är för kall och att det kanske har blivit något fel på ventilationssystemet. Kall luft drar längs golven och tvingar hyresgästerna att skaffa el-element.

Botkyrkabyggen har besökt en del lägenheter och mätt temperaturen. Då har den hållit sig inom riktlinjerna, berättar Taina Mattila. Hyresgästföreningen har nu lånat ut mätutrustning till de boende så att de själva kan mäta hur varmt det är i lägenheterna.

Hyresgästerna fryser ändå när vädret är nollgradigt, något som inte är ovanligt, enligt Hyresgästföreningen.

– Det här är inte unikt för Brages väg. Termostaten mäter temperaturen, men känslan av kylan kan vara värre kring nollan när det är fuktigt i luften, säger PO Brogren, presstalesman på Hyresgästföreningen.

Botkyrkabyggen har ingen samlad statistik för vad hyresgästerna i kommunen tycker om värmen i sina lägenheter. På Brages väg har tre boende anmält att de haft för kallt sedan den 1 oktober.

– Vi måste få in en felanmälan för att kunna åtgärda ett fel. Ser vi att det är för kallt åker vi ut och mäter och är det något fel åtgärdar vi det, säger Cina Gerdin, kommunikationschef på Botkyrkabyggen.

Någon information om att det skulle vara problem med ventilationen på Brages väg har hon inte.

– Inte såvitt jag känner till. Ingen av felanmälningarna hade med tilluften att göra.

Enligt PO Brogren är det ovanligt att så många boende engagerar sig.

– Det tyder på att det är något fel på systemet, och att Botkyrkabyggen i så fall måste ställa om temperaturen i lägenheterna.

Ibland får jag hunden att lägga sig på fötterna för att värma dem.Taina Mattila

Fakta

Minst 18 grader i lägenheten

Socialstyrelsens riktlinjer är mellan 20 och 23 grader inomhus. Under 18 grader får det inte vara.

De allmännyttiga bostadsbolagens riktlinjer är 20 grader på dagen och 18 på natten.

Temperaturen mäts 60 centimeter över golvet och 60 centimeter innanför yttervägg (1 meter om det finns fönster).

En hyresgäst som tycker att det är kallt ska anmäla det till hyresvärden som ska göra en utredning. Annars kan man vända sig till kommunens miljöförvaltning.

Är man medlem i Hyresgästföreningen kan man låna hem mätutrustning.

Källa: Hyresgästföreningen och Socialstyrelsen