Husby samlar till svältdrabbade i Somalia

Operationssalen The Swedish Medical Center i Idlib Syrien som fått namn efter Husby.
Operationssalen The Swedish Medical Center i Idlib Syrien som fått namn efter Husby.
Ett av sovrummen som fått namnet Husby från barnhemmet i Darfur, Sudan.
Ett av sovrummen som fått namnet Husby från barnhemmet i Darfur, Sudan.
Husbybon Hussein Reza är killen som alltid skickar iväg sms för att mobilisera olika saker i Husby.
Sedan fyra år tillbaka har han startat insamlingar för olika välgörande projekt.
I år har han fått Husbys unga att samla in nästan 100 000 kronor till svältdrabbade i Somalia.

Husbybon Hussein Reza är en välkänd person bland de unga i stadsdelen. Förutom att han är arbetsledare för Lugna Gatan på Fryshuset är han också känd för att vara killen som mobiliserar via sms.

Sedan fyra år tillbaka har han bland annat dragit igång insamlingar till olika välgörande projekt.

I år gick insamlingen till svältdrabbade i Somalia, och på bara tre veckor har de fått in 98 000 kronor, bara från Husby.

– Det är mest Husbys ungdomar som samlat in pengar. De har varit väldigt generösa, säger Hussein Reza, som tror de kommer att få in minst 100 000 kronor innan insamlingen är klar.

Samlade in till ett barnhem förra året

Pengarna går till organisationen IVC, islamiskt välgörenhetscenter. Förra året samlade Husbys ungdomar in 134 026 kronor till ett barnhem i Darfur i Sudan.

– Ett klassrum och köket är uppkallade efter Husby, säger Hussein Reza.

Under 2015 samlade han tillsammans med Husbyborna in 121 200 kronor som via IVC gick till ett sjukhus i Idlib i Syrien – The Swedish Medical Center. På sjukhuset är en operationssal samt moskén uppkallad efter Husby.

– Att kunna hjälpa på det här sättet är en obeskrivlig känsla. Det knäcker all materialism och det känns bra att man gör nytta med sina pengar när det pågår så mycket krig och elände i världen, säger Hussein Reza.

Sammanlagt 570 000 kronor

Han berättar att de även har samlat in 26 000 kronor till änkor och barn i norra Irak som flytt undan Isis och vars män har dödats i krig och 40 000 kronor till en brunn i Syrien som pumpar upp vatten till en moské.

– Sammanlagt har ungdomarna i Husby samlat in ungefär 570 000 kronor under några till olika välgörenhetsprojekt i världen, säger Hussein Reza.