Samlar till sticklingbytarhelg

Linnea Paulsson och Emelie Norström på Betonggruvan på Roslagsgatan.
Linnea Paulsson och Emelie Norström på Betonggruvan på Roslagsgatan.
Linnea Paulsson och Emelie Norström laddar upp inför Sticklingbytarhelgen som hålls i Betonggruvan den 23–24 april. Då är alla som vill välkomna att ta med sig sina sticklingar till butiken för att byta dem med andra entusiaster.

Ett ögonblick – Betonggruvan, Roslagsgatan 25, fredag 1/4, kl 14.56.

Butiken

Josefine Halfwordson startade Betonggruvan 2011 efter att ha sagt upp sig från sitt jobb för att gjuta ett betongbord hemma i stället. Bordet väckte snabbt intresse hos andra som började beställa från Josefine. Det gick så bra att hon öppnade en butik på Sveavägen och ­sedan november förra året ligger butiken på Roslagsgatan.

Grön känsla

Förutom Josefins bord så säljer butiken fullstora växter, skott och sticklingar, ­vilket beror på att man vill sälja sådant i butiken som bidrar till en trevlig hemma­känsla. Alltså saker som passar till ­möblerna som säljs här.

Sticklingbytarhelgen

För andra året i rad anordnas Stickling­bytarhelgen på Betonggruvan. Då får vem som helst komma dit med sina avklippta vattensatta sticklingar för att byta till sig annat. Man kan även komma utan sticklingar och få med sig en plantkvist hem ändå.

Palettblad

I butiken står små vaser med purpur­färgade, nässelliknande blad. Växterna är så kallade palettblad och de kommer från en moderplanta som odlats av Linnea Paulsson efter att hon bytt till sig den som stickling under förra årets bytarhelg.

Ta egna sticklingar

För att ta en stickling klipper du helt sonika av en bit av moderväxten. Klipp bort de nedersta bladen och sätt sticklingen i vatten. Vänta tills små rötter börjar växa ut och plantera sedan. En del sticklingar, till exempel från pelargoner, trivs bäst när de sätts direkt i jord.