ANNONS

Samma man tros ha utfört rånen

Guldfynds butik i Nacka Forum utsattes för väpnade rån två dagar i rad i förra veckan.
Guldfynds butik i Nacka Forum utsattes för väpnade rån två dagar i rad i förra veckan.
Guldbutiken i Nacka Forum rånades två dagar i rad av en ensam gärningsman.

Efter en stor polisinsats kunde dock en 21-årig man gripas.

Rån mot guldbutiker har ökat kraftigt de senaste åren.
ANNONS

På kvällen förra söndagen utsattes Guldfynd i Nacka Forum för ett väpnat rån. Gärningsmannen fick dock inte med sig något stöldgods.

Dagen efter hände det igen.

Vid båda dessa tillfällen klev en ensam man in i guldbutiken och hotade personalen med ett pistolliknande föremål.

Vid det senaste rånet, förra måndagen, slog gärningsmannen sönder en monter, slet åt sig ett gäng smycken och lämnade butiken springandes.

Utanför köpcentrat hoppade han upp på en cykel som han senare dumpade.

Polisen gick igång på alla cylindrar och skickade ut både bilar och helikoptrar. Efter intensiv spaning kunde en 21-årig man, skriven i Sandviken, gripas.

Enligt polisen ska det finnas likheter i tillvägagångssättet vid de båda rånen och de utesluter därför inte att det finns en koppling mellan dem.

Samtidigt som antalet butiksrån i Sverige blivit färre de senaste åren så har rån riktade mot just guldbutiker blivit allt vanligare.

Det finns därför en känsla av otrygghet bland de anställda även i de övriga guldbutikerna i centrum.

ANNONS

– Jag tycker att det är obehagligt. Känslan är att det inte längre är om det kommer att hända, utan när, säger en kvinna som arbetat flera år i branschen.

Flera av de anställda tycker att det skulle kännas tryggare med en väktare i butiken, men de tror inte att resurserna räcker till det.

Företrädare för Svensk Handel har talat om en nära 50-procentig ökning av antalet rån mot guldhandlare.

– Det vi har konstaterat nu är en extrem ökning av den här typen av rån. Vi såg att det ökade redan för två år sedan och det har hållit i sig. Det är ett jätteproblem, säger Per Geijer.

Han menar att det är finns flera anledningar till att guldbutikerna har blivit rånarnas nya favoritmål.

– För det första har guldpriset gått upp så fruktansvärt mycket att det helt enkelt har blivit mycket mer lönsamt. Dessutom har vi varit bra på att förhindra många andra butiksrån. Det är inte många butiker som hanterar kontanter numera. Det är svårt att få tag i pengar helt enkelt, säger Per Geijer.

Svensk Handels uppfattning är att det ofta är utländska ligor som kommer och kör räder.

– Men samtidigt som vi har några som är riktigt rutinerade så har vi en stor mängd amatörrånare, många väldigt unga. Så det är hela spektrumet, säger Per Geijer.

Guldbutikerna tar dock säkerheten på allvar. Förutom dörrslussar och larm arbetar branschen till exempel med något som kallas DNA-dusch.

Rånaren blir ”duschad” av ett ämne som polisen sedan kan spåra till guldbutiken om denne grips i något annat sammanhang.

– Det säger mycket om hur hårt man arbetar med säkerhetsfrågor i den här branschen, men det är svårt när fyra-fem personer springer in i butiken med varsin yxa och börjar slå sönder inredningen, säger Per Geijer.

Den 21-åring som greps i början av veckan släpptes under torsdagen i väntan på utredning, men är fortfarande sannolikt misstänkt för rånen mot Guldfynd.

Vi har konstaterat en extrem ökning av rån mot guldbutiker.Per Geijer, säkerhets-expert, Svensk Handel.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.