ANNONS

Räddade systern och femtio andra

"Ring Kustbevakningen snabbt!"

Tack vare systerns sms lyckades Farstabon Khaled Moustafa rädda henne och femtio andra som befann sig på en flyktingbåt i Medelhavet.

Men oron finns där ändå: Snart ska hans föräldrar ta samma färd.
ANNONS

Deras hem i Damaskus i Syrien finns inte mer. I tre år har Khaled Moustafa, hans fru och fyra barn bott i Sverige. De enda som var kvar i Syrien var hans syster Fatma Moustafa och hennes familj, men även de blev tvungna att lämna landet. Så en natt för snart tre månader sedan fick han ett sms: ”Ring Kustbevakningen snabbt”.

– Hon ringde och jag hörde skrik i bakgrunden. Hon grät och sa att hon hade vatten till midjan, att de var på väg att sjunka. ”Gör något nu”, bad hon mig.

Khaled Moustafa ringde till den grekiska kustbevakningen, där han fick till svar att det inte var mycket de kunde göra, då de inte visste båtens position ute i Medelhavet. De lade på.

– Jag bara satt på golvet, jag grät och jag såg för mig hur Fatma kämpade för sitt liv, hur hon försöker rädda sina barns liv.

Han fick ett infall – att ringa SOS Larm.

– Mannen som jag pratade med sa: ”Ge mig hennes nummer så ska jag prova”. Några minuter senare pratade vi igen och han berättade att han hade gett numret till internationell polis. Sedan kunde jag bara be.

Några timmar senare fick han ett samtal från sin syster – hon hade klarat sig. ”De har räddat oss”, sa hon om och om igen.

– Jag bara grät. Nu av lättnad. Internationell polis hade lyckats lokalisera min systers telefon via gps.

Hans syster med familj är nu i Tyskland. De har ännu inte fått uppehållstillstånd, utan bor i ett flyktingläger.

ANNONS

Men i lägenheten i Farsta har en oro har bytts ut mot en annan. Khaled Moustafas föräldrar ska snart ta samma flyktväg och korsa Medelhavet i en flyktingbåt. De lämnade Syrien när kriget bröt ut och är nu i Dubai. Men där får de inte stanna.

– Jag har ansökt hos Migrationsverket om att få hit dem, men fått avslag. De har tagit hand om mig – nu kan jag inte hjälpa dem.

Oron finns där jämnt, förklarar Khaled Moustafa. För att dämpa lite av den planerar familjen i Farsta nu en resa; de vill åka ner till Tyskland för att hälsa på Fatma och hennes familj.

– Jag skulle också vilja få kontakt med killen på SOS som hjälpte till att rädda min syster.

Anders Klarström, vid SOS Alarm, säger att han ska framföra hälsningen till medarbetaren.

– Vi har varit med om liknande händelser, men det är mycket unikt. Det finns inga garantier för att hjälpen ska fungera, men det här var en solskenshistoria där svensk polis, internationell polis och grekisk kustbevakning gjorde så att det blev ett lyckligt slut.

Fakta

Samma nummer över hela Europa

Numret 112 är ett larmnummer som fungerar i hela Europa.

I Sverige vid nödsamtal spåras samtal via mobilmaster.

SOS Alarm samarbetar med internationell polis och kustbevakning bland annat.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Bandhagen Årsta Högdalen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.