Sämre klimat för företagarna

Haninge och Tyresö rasar på Svenskt näringslivs årliga rankning.

– Men vi målar inte fan på väggen för det, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Rankningen bygger dels på en attitydundersökning från företagarna, dels på statistik från SCB.

Haninge faller 23 platser, från plats 66 till plats 89 bland landets 290 kommuner. För Tyresö är raset ännu större, man faller 26 platser och återfinns nu på 50:e plats. Och Nynäshamn faller med hela 235 platser och är därmed den största dykaren.

På förra årets lista var Haninge en raket, då kommunen ökade kraftigt. Men nu faller man alltså tillbaka.

– Vi har svajat i rankningen sista åren och legat mellan 60 och 100. Men vi bygger upp en ny näringslivsorganisation nu och hoppas på företagsparken Albyberg, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

Kommunledningen och oppositionen i Haninge är överens om att starta ett utvecklingsbolag. Inte sedan Coca-cola kom 1997 har ett större företag etablerat sig här.

– Vi vill bilda bolag med fastighetsägare i centrala Handen som ska göra det lättare och mer attraktivt för näringsidkare att komma hit, säger Martina Mossberg.

I Tyresö tror kommunledningen att en allt större kritik mot myndighetsutövning, framförallt bygglovshanteringen, ligger till grund för raset.

– Men vi målar inte fan på väggen för det. Plats 50 är fortfarande den tredje bästa plats vi haft, men vi har en målsättning att ligga högre. Vi arbetar med kommunens näringslivsservice som förhoppningsvis kommer att ge effekt, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fakta

Bäst i länet

Källa: Svenskt näringsliv