Samtal om hemsjukvården avbrutna

Hemtjänsten i Haninge hyllas.
Dagens hemsjukvård kan innebära mycket spring hos äldre.
I går tisdag avbröts samtalen mellan länets kommuner och landstinget om kommunernas övertagande av hemsjukvården. För äldre och sjuka på Lidingö innebär det fortsatt att både hemtjänst och landstingssköterskor ibland måste göra korta besök hos samma person.
- Vården för de äldre behöver bli tryggare och mer sammanhållen, säger Lidingöpolitikern Amelie Tarschys Ingre (L).

I går, tisdag avbröts samtalen mellan Stockholms kommuner och landstinget om kommunernas övertagande om hemsjukvården.

Liberalerna på Lidingö hade hoppats på fortsatta samtal.

Amelie Tarschys ingre (L).

 – Ett problem idag är att patienter, framför allt äldre, faller mellan stolarna när samarbetet mellan kommunen och landstinget inte fungerar och det måste vi göra något åt, säger Amelie Tarschys Ingre (L), oppositionsråd Lidingö och ledamot landstingsfullmäktige i ett uttalande. 

Det är bara i Stockholms län som landstinget fortfarande har ansvar för hemsjukvård. I övriga Sverige har kommunerna tagit över och samordnat med till exempel hemtjänsten.

Anledningen till att samtalen avbröts i Stockholm är att tre kommuner, Solna, Sundbyberg och Ekerö inte är överens om skatteväxlingen.

Amelie Tarschys Ingre menar att det blir tydligare för patienter om både hemtjänst och hemsjukvård samordnas inom kommunerna.

Med dagens uppdelning blir det mycket spring hos gamla och sjuka, menar hon. Det kan handla om att hemtjänsten kommer och utför vissa uppgifter och en personal från landstinget kommer och delar ut medicin, eller tar en spruta.

– Om kommunerna kunde anställa folk med rätt kompetens kunde man få bättre vård med mindre spring och det skulle bli mer samhällsekonomiskt lönsamt, säger hon.

Vad som händer framåt i hemsjukvårdsfrågan är oklart.

–  Vården för de äldre behöver bli tryggare och mer sammanhållen. I landstinget driver Liberalerna fast husläkare för äldre och att vi införa Vårdval Seniorvård där vi vill samla olika vårdspecialiteter i ett sammanhållet vårdval, säger Amelie Tarschys Ingre i sitt uttalande.