ANNONS

Samuel kör sina loopar i Cirkus Cirkörs nya show

Samuel ”Looptok” Anderssons använde flera olika instrument för att komponera musiken till lördagens föreställning.
Samuel ”Looptok” Anderssons använde flera olika instrument för att komponera musiken till lördagens föreställning.
Han kallar sig Looptok. Med teknikens hjälp spelar Samuel Andersson en handfull instrument – samtidigt. På fredag står hökarängsbon på scen i Cirkus Cirkörs hyllade ”Knitting Peace”.
ANNONS

Charango, Moraharpa och slagbordun. Musikern Samuel Andersson använde flera udda instrument när han komponerade musiken till Cirkus Cirkörs föreställning ”Knitting Peace”, som går upp på Dansens hus på fredag.

– Eftersom föreställningen handlar mycket om trådar och nystan har jag även samplat ljudet av garnnystan som slängs i golvet, berättar han.

På scenen blandar Samuel förinspelat material med den musik han spelar live. Med hjälp av pedaler knutna till en dator kan han lägga till nya loopar efterhand och bildar på så sätt sin egen enmansorkester.

Artistnamnet Looptok är väl valt.

– Min styrka är att jag hanterar många instrument men jag är inte virtuos på något av dem. Det är själva liveloopingen som är mitt huvudinstrument, förklarar han.

Tekniken att liveloopa har funnits i flera decennier men har länge varit ganska lite utnyttjad. För Samuel Andersson blev det en revolution när han först kom i kontakt med konceptet 2002, under studierna på folkmusiklinjen.

– Jag fick låna en apparat och blev såld direkt. För mig blev loopingen en inkörsport till att skriva egen musik. Det är ett väldigt intuitivt sätt att skapa.

När andra band ses i replokaler går Samuel alltså till sin studio och jammar själv. Han medger att ensamheten har sina nackdelar.

– När jag komponerade musiken till föreställningen och spelade in skivan blev det väldigt mycket tid ensam i studion. I perioder var jag jätteless. Som tur är har jag flera andra projekt tillsammans med andra musiker.

ANNONS

”Knitting Peace” spelas på Dansens hus den 15 mars-1 april. Efter det väntar turné i Sverige och internationellt innan föreställningen återvänder till Stockholm runt nyår.

Samuel Andersson följer dock inte med på turnén. Rollen som nybliven trebarnsfar kräver hans närvaro hemma i Hökis.

– Den minsta är bara sex veckor, säger han.

Fakta

Inte alltid solo

Namn: Samuel Andersson.

Ålder: 33 år.

Bor: Hökarängen.

Familj: Sambo och tre barn.

Yrke: Musiker och kompositör. Förutom soloprojektet Looptok spelar han med Hedningarna, Punsch, Boot och Majlo.

Aktuell: Med musiken till Cirkus Cirkörs föreställning ”Knitting Peace”.