ANNONS

Sanatoriet i Tumba till salu för 29 miljoner

I början av 1900-talet vårdades anställda på Alfa Laval för tuberkolos här. Huset har även varit behandlingshem och fungerat som kontor. Nu säljs det till rekordpris.
ANNONS

Omgivet av skog på Himmels- bodavägen i Tumba ligger ett fyravåningshus som är till salu för 29,5 miljoner kronor. Sanatoriet byggdes 1899-1900 av Alfa Laval, som då hette Separator.

– Under senhösten lades fastigheten ut till försäljning och vi har haft en del som har varit här och tittat. Lokalen passar bra för exempelvis friskola, vandrarhem eller vårdhem, säger mäklaren Jörgen Ritterstrandh på Nextor.

Än så länge är det dock ingen som har beslutat att köpa det gamla sanatoriet, som även är möjligt att hyra.

– Det är en liten nackdel att det ligger lite långt ifrån buss och pendel, säger Jörgen Ritterstrandh.

1894 köpte Separator marken för att flytta ut verksamheten från Kungsholmen till Tumba. Anställda som drabbats av tbc vårdades sedan på Hamra sanatorium fram tills Stockholms stad köpte huset 1924.

– Socialförvaltningen använde det som övergångshem för folk med alkoholproblem, det kallades Hamra motivationshem, säger Gottfrid Eriksson som arbetat som förvaltare på Alfa Laval.

Under 90-talet bytte det sedan namn till Älvsjöhemmet, men gick under namnet Älvis. Fastigheten fortsatte sedan att vara i offentlig ägo fram till 2007. Eftersom lokalerna då var i stort behov av renovering och det var svårt att hitta en hyresgäst beslutade Stockholms stad att sälja fastigheten. Sju intressenter deltog då i budgivningen, som slutade på 9 miljoner kronor.

– Den nuvarande ägaren har lagt ner 7-8 miljoner på upprustning, säger Jörgen Ritterstrandh.

Under åren 2008-2009 totalrenoverats byggnaden av den nya ägaren och hyrdes därefter ut som kontorslokaler till ett medicin- företag.

ANNONS

– På det nedersta planet finns bastu och mötesrum. Ovanför är det tre plan med rum på mellan 15–25 kvadratmeter som har duschrum och pentry.

Byggnaden har en yta på totalt 1 500 kvadratmeter och själva tomten är 44 000 kvadratmeter stor. På den finns skog, dammar och gräsmattor.