ANNONS

Sandhamn hotat av vattenbrist

Värmdö, Sandhamn
Arkivbild Sandhamn
Situationen kring grundvattnet börjar närma sig krisnivåer och nu hotas Sandhamn av vattenbrist. Kommen vädjar nu alla på ön om hjälp för att spara på vattnet.
ANNONS

Grundvattnet är en bristvara under sommarhalvåret på Sandön i synnerhet i Sandhamn. Värmdö kommun har tidigare sagt att de boende ska spara på vattnet ute på skärgårdsön. Men det har inte varit tillräckligt och förra veckan togs 95 procent av vattnet ut, det rapporterar SVT Stockholm.

– Situationen är kritiskt då vi närmar oss det maxuttag som vi har rättighet till att ta ut per dygn. Vi har inte under något år haft så stort uttag så länge som vi haft nu, säger Ilona Klein Gullberg kommunikationschef på Värmdö kommun till SVT Stockholm.

Vattenuttaget har nått kritiska nivåer den sista tiden och det finns risk för att maxuttaget på 500 kubikmeter överskrids. Då kan det bli så att vattentänkten späcks och då förstörs grundvatten för en lång tid.- exakt hur länge är svårt att säga.

– Det beror på så många saker, som hur mycket saltvatten som har trängt in och hur nederbördsituationen är. Då vi har tre magasin och ett skulle påverkas skulle de andra kunna fortsätta användas men vi skulle inte kunna leverera den volym vi kan nu, säger Ilona Klein Gullberg till SVT Stockholm.

Sandhamn har kommunalt vatten. Grundvattnet, som renas till dricksvatten på ön, ligger inkapslat i sand som enda skydd från havsvattnet. Pumpas för mycket grundvatten upp, tränger saltvatten in och förstör grundvattnet, skriver SVT Stockholm.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.