Sandhamn växer sakta

Chiara Truuverk är den första och enda fastlänningen som flyttat ut till Sandhamns nya hyresrätter. ”Nu ser jag fram emot att fler stadsbor flyttar ut”, säger hon.
Chiara Truuverk är den första och enda fastlänningen som flyttat ut till Sandhamns nya hyresrätter. ”Nu ser jag fram emot att fler stadsbor flyttar ut”, säger hon.
Chiara Truuverk är den enda fastlänning som hittills flyttat in i Sandhamns nya hyresrätter.

– Folk här på ön har undrat hur länge jag ska klara det, men jag visste från början att det var rätt, säger hon.

Den nya affärslängan vid Seglarhotellet i Sandhamn är så gott som färdig och unga säsongsjobbare som växlar mellan Åre och Sandhamn rör sig hemtamt längs strandpromenaden bort till Dykarbaren. På kajen väntar 15 holländska it-specialister på nästa Cinderellabåt. Samtidigt promenerar de fasta öborna Ulf Larsson och Chiara Truuverk förbi med fem förskolebarn.

– Visst är det bra, allt som händer här, särskilt att de bygger bostäder, säger Ulf Larsson som jobbar som förskollärare.

– Grejen är ju att det finns mer jobb än människor. Vill man ha hjälp med städning får man ta hit folk från fastlandet, säger han.

I 18 år har han livnärt sig som snickare på ön, men eftersom det saknades personal till förskolan har han sadlat om. Och med en utbildning till förskollärare i bakfickan gick det bra.

Hans kollega Chiara Truuverk har en helt annan bakgrund. Hon kom till Sandhamn för snart ett år sedan för att hälsa på en vän. Samma dag bestämde hon sig för att lämna citylivet i Stockholm och flytta ut. Nu är hon den enda fastlänningen i de rödmålade nya stora hyresrätterna.

– Så fort jag kom hit kände jag att det var rätt. Jag älskar mixen av vild natur och lyx. På Seglarhotellet finns en spa-anläggning och här finns bra restauranger. Samtidigt kan man njuta av ensamheten med fri blick över havet på Södra stranden, säger hon.

De andra öborna frågar ofta hur Chiara trivs och många har under de tuffa vintermånaderna undrat hur länge hon ska hålla ut.

– Men det var inget problem och kommer aldrig att bli det. För mig känns det som om jag har hittat hem. Allt handlar om vilken inställning man har, säger hon.

Hittills har fem hyresrätter byggts och alla är uthyrda. De flesta har gått till personer som bodde på Sandhamn redan innan, men som behövde bättre bostäder. Men nu är personal från Peab i full färd med att besiktiga ytterligare fyra hyresrätter som ska vara klara för uthyrning till juni.

Flera av dem som Lokaltidning­en Mitt i talar med hoppas på att en eller flera barnfamiljer ska nap­pa – inte minst för att få igång den vilande skolan så att ännu fler barnfamiljer vill flytta in.

– Ön behöver arbetskraft och vi vill ha hit barnfamiljer, men det blir som ett moment 22. När skolan inte är öppen drar folk öronen åt sig, säger Caroline Wedberg som driver öns livsmedelsbutik.

Att Sandhamn till sommaren möter turisterna med flera nya butiker, bland annat en delikatessbutik och en ny lekplats ser hon som positivt.

– Det blir jättespännande. Utseendet kommer att bli jättetrevligt.

Flera av öns företagare vittnar även om en allt längre turistsäsong.

– Vi ser en tydligt ökad turism. Förra året höll vi öppet långt in i september och vi hade öppet till jul. I år var vi igång redan till påsken, så det är helt klart positivt att det händer saker, säger Jeanette Florin som äger Dykarbaren.

Jag älskar mixen av vild natur och lyx.Chiara Truverk

Fakta

Många planer i Sandhamn

Till sommaren har hamnen en ny affärslänga och en ny lekplats.

Även en ny sopstation öppnar.

Peab har byggt klart sin 17:e bostad i Sandhamn. Nio är hyresrätter. Resten, som är hus med äganderätt, finansierar bygget av hyresrätter.

Till sommaren 2013 ska ytterliga­re åtta hyresrätter stå färdiga. Slut­- målet är totalt 42 nya bostäder.

En fyra har en hyra på 9 200 kronor. Bostäder med äganderätt på 66+12 kvadratmeter säljs för 4 785 000 kronor.

Bakom projektet och idén står samfällighetsföreningen Eknö hemman som äger marken. Hyresrätterna hyrs ut av kommunens bostadsförmedling. Kravet för att få hyra är att man jobbar på Sandön. Pensionärer har hittills fått nej.

Källa: Eknö hemman, Peab