ANNONS

Sandra vill lära dig bli vän med din ångest

Brommaläkaren Sandra af Winklerfelt Hammar-berg vill uppmuntra människor att våga möta sin ångest. I en ny bok beskriver hon ångest som något som man kan lära sig att leva med.
ANNONS

När Brommabon Sandra af Winklerfelt Hammarberg, 41, började som allmänläkare i slutet av 1990-talet märkte hon att de allra flesta patienterna kom med magont, huvudvärk och sömnrubbningar. Hon var inte förberedd på det och hade svårt att hitta roten till patienternas besvär.

– Jag upplevde att jag saknade verktyg. Konstigt nog är många läkare inte förberedda för den verkligheten. De gör omfattande undersökningar av patienterna som ofta visar sig vara fysiskt friska, säger hon.

Sandra af Winklerfelt Hammarberg, som förutom läkarjobbet är instruktör i body-jam och dance på gymmet World class i Vällingby, fick tidigt upp ögonen för KBT, kognitiv beteendeterapi. Den fokuserar på att ändra människors beteenden och har i studier visat sig kunna motverka bland annat ångest, depressioner, tinnitus och högt blodtryck.

Nu har hon lett kurser i KBT för patienter med ångestsymtom eller lindriga depressioner i tio år. Med den erfarenheten i ryggen har hon skrivit boken ”Hej Ångest! Körskola till livet” ihop med journalisten John Leander, även han från Bromma.

Att stanna upp och undersöka tankarna är något som de vill lära ut.

– Vissa upplever att de lever med så många krav. Men om man stannar upp kan man inse att man väljer själv. Måste jag ha ett snyggt hem? Måste barnen gå på 15 aktiviteter och vara duktiga i skolan?

Att bli sjukskriven och att undvika det jobbiga, kan i många fall enligt boken vara helt fel. På kurserna får man hemuppgifter i att utsätta sig för ångesten.

– När man blir avkastad av hästen ska du fort som attan upp i sadeln igen. Det där är något vi visste förr, men i vår tid har vi kanske blivit lite för curlade.

”Jag vill att sjukvården blir bättre på att ställa rätt frågor. Det gäller att ta reda på vad problemet är”, säger Sandra.

ANNONS