Följ Sandras ensamma resa i världen

Sandra Stadelmann
Hit har Sandra redan rest. Var hon ska på sin resa är än så länge hemligt. Men första stoppet blir Havanna i Kuba.
Sandra Stadelmann
Sandra ger sig ensam ut i världen.
Sandra Stadelmann
Sandra Stadelmann bor numera på en husbåt i Stockholm.
Sandra Stadelmann
Sandra är uppvuxen i Trollbäcken men flyttade därifrån när hon var 19 år.
Sandra Stadelmann från Tyresö reser ensam ut i världen nästa vecka – för att spela in en respodd.
– Jag kommer att dela med mig av allt, säger hon.

Om tio dagar reser 26-åriga Sandra Stadelmann ensam ut i världen i två månader.

– Jag känner mig jätteglad och också väldigt nervös. Det här en dröm som blir av. Det blir som ett skriva ett nytt kapitel i mitt liv, säger Sandra som bodde i Trollbäcken tills hon var 19 år.

Nu väntar tio destinationer – som hon aldrig har besökt innan – på fyra kontinenter.

Första stoppet är Havanna i Kuba.

– Jag känner mig kubansk i mitt hjärta. Jag bor på en husbåt i Stockholm och brukar stå i mitt kök och dansa loss till kubansk musik. Mitt mål är att lära mig kubansk salsa, säger hon.

Vart de andra resorna går vill hon inte berätta än. Men ingenting annat med hennes resor kommer att vara hemligt. Hon lovar att följarna av Respodden ska få den ocensurerade versionen.

– Jag kommer att dela med mig av allt. Om jag börjar gråta, eller hånglar upp en brasilianare, eller gapflappar så kommer lyssnarna att få veta det. Jag kommer att leva som jag brukar när jag reser – lågbudgetlivet, bo på hostels och hemma hos folk. Förhoppningsvis kan jag inspirera till att åka till de platser jag gör och göra samma saker, säger Sandra som jobbar som programledare på radiostationen NRJ.

Idén till podden föddes för ett år.

– Jag pratade med en vän om att det som ger mig mest glädje i livet är att få resa. Jag sa att jag gärna skulle göra en respodd. ”Gör det då”, sa hon. ”Ja det ska jag fan göra”, svarade jag.

Hon tog med en mikrofon från jobbet – i smyg – och spelade in en pilotavsnitt under en resa i Sri Lanka. Hon lyckades sälja in idén.

– Jag har jobbat stenhårt med det här. Jag har jobbat heltid samtidigt och haft tio andra projekt vid sidan om. Det är så fantastiskt att det blir av, säger hon.

Att resa ensam är hon van med.

– Känslan jag får av att vara på väg någonstans, helt ensam och inte veta vad som kommer att hända. Jag blir ”Oh my God, den här resan kommer att fucka ur och det är bara jag som kan styra över den”. Det är en känsla som nästan inte går att beskriva. Det är läskigare och mer utvecklande att resa ensam, man tvingas söka kontakt och vara social. Jag har lärt känna människor för livet på mina resor och har ett kontaktnät över hela världen, säger hon.

Den 3 december är det premiär för Respodden på Radioplay.

Fakta

Här kan du följa Sandras resa

Respodden finns på…

… Youtube

… Instagram

… Facebook

… Radioplay