ANNONS

Sandras mamma rasar mot domen

Den 19-åring som i augusti sköt ihjäl 17-åriga Sandra fick i fredags sin dom – fängelse i två år och åtta månader.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir så jävla arg, säger Sandras mamma.
ANNONS

I fredags dömdes den 19-åring från Sollentuna som i augusti sköt 17-åriga Sandra i huvudet. Han dömdes av Attunda tingsrätt för vållande till annans död och grovt vapenbrott och straffet blev två år och åtta månaders fängelse.

Åklagaren Robert Näppi hade yrkat på att 19-åringen skulle dömas för mord. Han var övertygad om att Sandra sköts i vredesmod.

– Hon hade inbrända krutrester i ansiktet. Då förstår man att pistolen har varit alldeles intill henne, säger han.

19-åringen har hela tiden hävdat att dödsskjutningen var en olyckshändelse och hans advokat Sargon De Basso är nöjd med domen.

– Den är bra. Tingsrätten har helt och hållet gått på försvarets linje och frikänt honom från mord och dråp. De har dömt honom i enlighet med hans erkännande, säger han.

Sandras mamma är däremot upprörd över hur tingsrätten har resonerat. Hon beskriver det som ett hån att han får ett så kort fängelsestraff.

– Alla vi anhöriga runt Sandra har fått ett livslångt straff. Det värsta man kan få. Och han ska sitta där i två år och åtta månader för att han har kommit undan med lögner och manipulativa ursäkter. Det är så sjukt, säger hon.

Anledningen till att straffet blir så kort är 19-åringens ålder. Personer mellan 15 och 21 år får i regel 50 procents rabatt på tiden i fängelse.

Men 19-åringen kan vara på fri fot ännu tidigare.

ANNONS

Om domen vinner laga kraft i februari kommer 19-åringen att ha varit häktad i ett halvår. Det räknas av från fängelsetiden. Den som inte missköter sig i fängelset släpps i regel ut villkorligt efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Det innebär att 19-åringen kan släppas ut efter drygt 17 månader – i juli 2014, enligt Thomas Ericsson, rådman på Attunda tingsrätt.

– Det är kriminalvården och inte domstolen som tar ställning till om en villkorlig frigivning kan beviljas, säger han.

Sandras mamma tycker att straffet för mannen som sköt hennes dotter i huvudet är för lågt.

– Det måste ske en ändring. Det får inte gå till så här. Sandra var 17 år. Hon hade kanske 60–70 år kvar av sitt liv. Och ändå ska han ha 50 procents straffrabatt. Det är helt sjukt, säger hon.

För Sandras mamma är det en självklarhet att överklaga domen.

– Det här var ett mord. Ingenting annat. Han var väl medveten om vad han gjorde, säger Sandras mamma.

Sin dotter får hon aldrig tillbaka, men det känns viktigt att försöka påverka samhällets syn på våldsbrott.

– Jag känner själv att det här är en fråga som jag vill jobba med i framtiden på flera sätt, men framförallt i förebyggande syfte för att det här inte ska ske igen, säger hon.

Fakta

Riktade pistolen mot Sandras huvud

19-åringen har erkänt att han, när Sandra låg i sängen, riktade en pistol mot hennes huvud och tryckte av. Men han menar att han inte visste att det fanns en kula i loppet.

Åklagaren har hävdat att 19-åring­en var vapenkunnig och inte kunde ha avlossat pistolen av misstag.

Attunda tingsrätt skriver att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att 19-åringen har skjutit i syfte att ta livet av Sandra. Domstolen menar dock att 19-åringens handlande är ”synnerligen anmärkningsvärt och innefattar ett utpräglat risktagande”.

19-åringen döms för vållande till annans död, grovt vapenbrott, brott mot knivlagen, narkotika- och vapenbrott.

Påföljden skulle ha blivit fem år och tre månader om 19-åringen varit äldre. Nu blir straffet fängelse i två år och åtta månader.

19-åringen ska också betala 386 000 kronor i skadestånd till Sandras anhöriga.

Källa: Tingsrättens dom