Sandsopning igång tidigare än vanligt

På Lidingös gator och torg tas nu sanden upp efter vinterns halkbekämpning.
På Lidingös gator och torg tas nu sanden upp efter vinterns halkbekämpning.
Ett säkert vårtecken är att sandsopningen på gator och torg har börjat. I år dessutom tidigare än på länge och efter en snöfattig vinter som kan ge plus i kassan.

Förra måndagen sattes maskinerna i arbete som ska sopa upp gruset efter vinterns halkbekämpning. Vanligtvis kör Lidingö kommun i gång med att sopa upp gruset i början av april.

Är det rekordtidigt i år?

– Det vågar jag inte säga, men det har varit ett väldigt milt väder så vi satte i gång nu även om vi enligt avtalet ska börja den 1 april. Det är jättebra att vi får upp det eftersom gruset skapar halka på gång- och cykelbanorna. Det finns så klart en risk för bakslag, men behövs det får vi väl lägga ut gruset igen, säger driftingenjör Erik Magnusson på tekniska kontoret.

Det är gång- och cykelbanorna som sopas först, över hela ön och centrumområdet. Sedan påbörjas sopningen av lokalgatorna i bostadsområdena.

Vartannat år börjar man med södra och vartannat med norra ön. I år är det sydsidan som är först ut. Ungefär en månad beräknar kommunen att det tar att sopa de 21 milen vägar och de runt 18 mil gång- och cykelvägarna.

– Det kan ta lite tid, framför allt om det är regnigt väder och bilar står felparkerade. Förhoppningsvis är allt klart den 1 maj. Parkeringsplatser tar vi allra sist, så att folk har möjlighet att parkera sina bilar när vi sopar gatorna, säger han.

Lidingö stad betalar ett fast pris för att få upp gruset, så det blir varken billigare eller dyrare att börja tidigare. Vad som däremot har gett utslag i tekniska kontorets pengapåse är den ganska snöfattiga vintern.

– Det är naturligtvis jättebra. Det är framför allt snötippningen som kostar pengar. I år har vi tippat minimalt, 1 700 kubik, att jämföra med förra året då vi tippade 178 000 kubik. Det blir en otrolig skillnad i kostnad, säger Erik Magnusson.

Lidingö stad betalar per insats för snöbekämpning och mindre snö kräver följaktligen färre insatser. Blir även slutet på året snöfattigt ser det ljust ut för kommunen att hålla budgeten, som sträcker sig över kalenderåret.