ANNONS

Sandstrand eller damm i Grynkvarnsparken?

grynkvarnsparken
Skiss på hur parken kan utvecklas.
Vad sägs om tropisk sandstrand med parasoller, eluttag och wifi under tak eller romantisk blomsterprakt?
Grynkvarnsparken vid Bolidenplan ska utvecklas och ett förslag har tagits fram.
Nu har du chansen att tycka till.
ANNONS

Området kring Bolidenplan kommer att växa med 3 500 till 4 000 nya invånare. Grynkvarnsparken kommer då att bli ännu viktigare för dem som bor i området och behöver rustas upp och utvecklas.
I parken finns idag en plaskdamm, perrennplanteringar, regnskydd och sittplatser. I sydväst finns en promenadväg som är en rest av gamla Göta landsväg och den historiska vägsträckningen kantas av en allé av stora lövträd.

White arkitekter har på uppdrag av stadsdelsförvaltningen tagit fram ett förslag på hur parken kan utvecklas. Det innehåller en rad nyheter som parkkiosk vid Skulptörvägen, små paviljonger, klätterträd, solglänta med grillplatser och en ny plaskdamm.

Lekområdet ska förstärkas och små paviljonger i miniformat leder ut leken i parkrummet. Ny äventyrslek placeras i slänten, integrerad i naturmarken.

En parkpaviljong anläggs i mitten där man är skyddad från väder och vind. Där kan ges ”möjlighet till eluttag och wifi – ett säkert kort för att locka både barn, unga och vuxna”.

Tropisk strand eller romantisk blomsterprakt?

För dammen har det tagits fram olika förslag. Arkitektkontoret konstaterat att dess nuvarande funktion som estetisk vattenyta är avsevärt begränsad, då dammen normalt är torrlagd och det som syns bara är blottlagd betongbotten.

Ett av förslagen för dammen innehåller en fontän. Ett annat innebär att den blir en plats med romantisk blomsterprakt genom att dem torrläggs och istället fylls den skulpturala dammformen med blommande perenner, prydnadsgräs och en parkbro.

Ett djärvt förslag är att dammen görs om till strand. Stranden är omgiven av generösa trädäck. Parksolstolar och fasta parasoll ska förstärka karaktären av en plats att ”chilla på”. Stranden kan kompletteras med dusch eller vattenspridare.

Det finns också ett förslag som visar hur dammen återställs till plaskdamm. Då föreslås även utedusch med träddäck.

Studier visa r att det är 80 procent pojkar och män som utnyttjar näridrottsplatser. En av ambitionerna har därför varit att minst 60 procent av besökarna ska vara kvinnor.

ANNONS

Förlaget visas i stadsdelsförvaltningens lokaler på Slakthusplan 8A onsdagen den 29 november klockan 18-20.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.