Sanering av asbest stoppar inflyttning

Rebecka Petersen flydde lågorna när det brann i bostadshuset på Fjärilsstigen. Bilden är tagen utanför fastigheten några dagar efter branden.
Rebecka Petersen flydde lågorna när det brann i bostadshuset på Fjärilsstigen. Bilden är tagen utanför fastigheten några dagar efter branden.
När hyresgästerna i Finnsta evakuerades efter branden trodde de att de skulle få flytta tillbaka efter sommaren.

Men nu står det klart att bostäderna måste saneras från asbest. Därför får de inte flytta hem förr­än i vinter.

Hyreshuset på Fjärilsstigen brann i slutet av maj. Hyresgästerna i de lägenheter som drabbades värst fick höra att de skulle kunna flytta hem efter drygt tre månader. Men nyligen kom beskedet att lägenheterna även måste asbestsaneras.

En av hyresgästerna bor i ett extrarum hos sin familj sedan i maj.

– När vi kom tillbaka från semestern fick vi veta av en granne att det dröjer ännu längre innan vi får flytta tillbaka. Man är besviken och hoppades åtminstone få komma hem till jul, men det kommer nog inte att hända.

Hyresgästen är inte nöjd med hur fastighetsbolaget har skött informationen.

– I början var de hjälpsamma, men sedan har det varit dåligt med information om hur långt de har kommit. Men kanske har de själva svårt att veta det.

Hyresgästen har, liksom de andra drabbade, själv fått fixa tillfälligt husrum efter branden.

Fastighetsägaren Graflunds menar att man gärna hade ordnat tillfälligt boende åt sina hyresgäster om det hade varit möjligt.

– Vi har inte några tomma lägenheter. Vi har hjälpt hyresgästerna att ta kontakt med sina försäkringsbolag och det är i sådana situationer som det ställs på sin spets på hur viktig hemförsäkringen är. Det är varje enskild hyresgästs ansvar att ha ett skydd mot den här typen av händelser, säger Anitha Wretling, informationschef hos Graflunds.

Enligt henne kände fastighets­ägaren till att det fanns asbest i huset.

– Det var inget som kom som en överraskning, eftersom man vid tiden då husen byggdes använde asbest som bygg- eller isoleringsmaterial. Men det är inte hälsofarligt förrän man sågar eller river upp det och partiklarna frigörs – då måste det saneras.

Arbetet med att återställa lägenheterna är omfattande och kostsamt. Åtta är så skadade att hyresgästerna är evakuerade. Totalt ett 20-tal lägenheter är skadade och måste återställas.

Taket har bytts ut och asbesthanteringen pågår parallellt med att lägenheterna som vattenskadades vid själva släckningsarbetet måste torka. Därför är det svårt att förutspå när hyresgästerna kan flytta in igen.

– Det beror bland annat på hur lång tid upptorkningen av vattnet tar. Vi har sagt till de boende att de får räkna med ungefär sex månadersett från när branden inträffade, säger Anitha Wretling.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om Rebecka Petersen, en av dem som flydde branden.

– Det känns fortfarande väldigt jobbigt, jag har haft mardrömmar och blir ledsen när jag pratar om det. Man kan säga att jag har blivit ett kontrollfreak och kollar att vissa kontakter är utdragna och plattorna är av innan jag går hemifrån.

Hon tog jakten på en bostad i egna händer och bor i dag på annan ort.

Polisen misstänker att branden orsakades av en glödande grill. I den pågående utredningen är en person misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.