Loa: Sången fick in mig på rätt spår i livet

Loa Falkman hemma i trädgården i Stocksund 2015.
Loa Falkman hemma i trädgården i Stocksund 2015.
Stocksundsonen som var strulig i skolan men erövrade världen med sin röst.
Mitt i tog ett snack med bokaktuelle Loa Falkman om uppväxten i Stocksund och hur operan fick honom på rätt spår i livet.

– Man har ju hela tiden haft det här lilla pretentionsspöket i sig som ifrågasatt varför just jag ska skriva memoarer. Men jag tycker att det är väldigt roligt, och jag skrev den mycket för mina två söner, säger den nyblivna 70-åringen.

I biografin berättar Loa Falkman om uppväxten i Danderyd, de stökiga åren i grundskolan, föräldrarna som stöttade honom i vått och torrt och resan vidare mot de stora operascenerna i Prag, Paris och New York. Det som räddade klassens clown var sången och intresset för konsten. Utan det, berättar Loa Falkman, undrar han hur det hade gått.

”Jag hade nog en släng av dyslexi och adhd, men den diagnosen hade de inte uppfunnit då”

– Min skolgång var ganska medioker och jag hade nog en släng av dyslexi och adhd, men den diagnosen hade de inte uppfunnit då. Jag har mina föräldrar att tacka för mycket. De stod alltid på min sida och tog stora banklån så att jag kunde studera sång och teater på en privatskola.

Hejaklacksledare på Stockhagen

Han berättar om uppväxten i Stocksund med värme och han minns hur han som ung sångtalang var hejaklacksledare nere på Stockhagen, ”Stockan”, där han stöttade på sin bror som vaktade hockeymålet.

– Han var också väldigt intresserad av opera så när jag skrek för full hals från läktaren skrek han: ”Håll käften, tänk på rösten!”. Det räckte för att släppa in ett mål, men det tyckte han var värt.

Loa Falkman har nyligen släppt sin självbiografi. Foto: Mats Bäcker

Fördomarna om Loa Falkman

Att vara Loa Falkman har sin för- och nackdelar. Hans flitiga medverkan i spalterna och i TV och radio har inneburit att många har fått en bild av honom – en bild som inte alltid stämmer.

– För några år sedan deltog jag i en tävling med REA-gänget på Hamburger Börs om vem som kunde vara mest Loa Falkman. Jag kom sist, säger han och skrattar.

En av de underligare fördomarna han fått höra är att han skulle vara kaxig och nonchalant på grund av den kroppshållning han har. Ett arv från tiden som gymnast och som han haft nytta av som operasångare.

– Det enda jag bryr mig om är prestationen i mitt arbete, det andra får människor tycka vad de vill om.

”Folk kör som biltjuvar efter att de lämnat av sina barn till skolan”

Det idylliska Stocksund

Han har bott runt om i Sverige och utomlands men har alltid behållit adressen i Danderyd. Världen har förändrats och Stocksund med den, och det är som det ska menar han.

– Då var det en idyllisk liten köping där alla hälsade på varandra och vi hade tre mjölkaffärer där man kunde köpa mjölk i kannor. Nu är tempot högre och folk kör som biltjuvar efter att de lämnat av sina barn till skolan.

Rökkupéerna på Roslagsbanan

Den som vill få en glimt av Loa Falkman kan besöka Näsbyparks bokhandel den 16 september då han signerar sin självbiografi i samband med att Roslagsbanans Näsby Parklinje firar 80 år. Han minns bland annat den bruna ”Lilla Lådan” som körde Stocksundsborna från Långängstorp till de större tågen vid Stocksunds station.

– Roslagsbanan hade ju väldigt fina vagnar. Förr i tiden fanns det rökkupé och min farmor och farfar som bodde i Djursholm på 1910-talet berättade att människor hade sina egna platser när de åkte in till stan och nåde den som satte sig på fel plats. Men jag minns det som väldigt hemtrevliga tåg, tyvärr åker jag inte med Roslagsbanan så ofta längre.

Fakta

Det här är Loa Falkman

Namn: Carl Johan ”Loa” Falkman

Ålder: Fyllde 70 år i juli.

Familj: Frun Rosy Falkman och två söner

Husdjur: Jaktcockern Nicko

Intressen: Jakt, skidåkning och matlagning. Han lagar allra helst någon han skjutit själv, förslagsvis fågel.

Aktuell: Självbiografin ”Att vara Loa Falkman” och boksignering på Näsbyparks Bokhandel den 16 september.