Sank mark försenar bygget

Oväntat sank mark och komplicerade grundförhållanden. Det har försenat bygget av kontor och bostäder på den tidigare tomten för fotbollsstadion i Råsunda.

”Här växer de nya kvarteren i mitt Råsunda”, står det på en stor affisch på det kvarvarande kontorshuset. Men sedan länge har platsen för den tidigare fotbollsarenan bara varit ett öde fält.

Projektet drivs idag av företaget Visio Utveckling som samägs av byggbolagen Peab och Fabege.

Den gamla fotbollstadion revs 2013 och det fanns förhoppningar om att starta bygget av de nya husen till sommaren 2014. Men oväntat sank mark har försenat byggstarten.

– Det var mer komplicerad grundläggning än vi hade räknat med, säger Göran Almin, vd på Visio Utveckling.

Marken består av gammal sjöbotten. Från början var det tänkt att området skulle få ett underjordiskt parkeringsgarage med två våningar. Markförhållandena gör att bolaget nu bara planerar för ett sådant våningsplan.

Men i övrigt står byggplanerna fast. Mot Frösundaleden ska det byggas ett stort kontorshus. Det är redan klart att Telenors huvudkontor i Sverige ska flytta dit 2018. Totalt vill Visio Utveckling bygga omkring 1 500 kontorsplatser här.

– Ungefär hälften är redan uthyrda, säger Göran Almin.

Området byggs etappvis ut med 700 bostadsrätter med hushöjder på sex till nio våningar. Enligt byggbolaget har tusentals personer anmält intresse för lägenheterna, men försäljningen har ännu inte satt igång.

Husen ska vara moderna, men fasadfärgerna ska knyta an till de äldre husen i Råsunda.

Nästa steg är att Solna stad beviljar bygglov för projektet.

– Vi räknar med att få ett bygglov innan året är slut och ser fram emot att starta bygget, säger Göran Almin.

Fakta