”Sänk skatterna för att locka hit mer filmer!”

Roger Mogert vill att Stockholm ska hålla i filmklappan.
Roger Mogert vill att Stockholm ska hålla i filmklappan.
Roger Mogert (S) vill att fler filmer ska spelas in i Stockholm. Nu begär han skattelättnader för att få hit de fetaste internationella produktionerna.

När storfilmer spelas in i Stockholm är det inte bara något som gör oss stockholmare stolta. Det bidrar också ekonomiskt till stan med jobb, hotellinkvarteringar och annat.

– Enbart den svenska Millenium-produktionen spenderade nära 100 miljoner kronor i Sverige. Addera marknadsföringsvärdet av att filmerna setts av en mångmiljonpublik över hela världen och den turisteffekt som det genererat så landar du på miljardbelopp, säger han.

Kulturborgarrådet vill att mer av de pengarna ska hamna här och att Stockholm återtar sin position som inspelningsplats från Västsverige och Göteborg.

Som vi tidigare berättat satsar staden numera pengar i en regional filmfond. Och nu gör Mogert ett utspel där han pekar på behovet av skattelättnader locka hit internationella produktioner.

– Norge införde incitament med start i år och det är ingen slump att tv-serien Game of Thrones spelats in på Island eller att James Bond-filmen delvis spelades in i Österrike. När regeringen ser över den statliga filmpolitiken då bör en utredning om det här ingå. Vi behöver jobba tillsammans med staten om vi med full kraft ska utnyttja den potential som finns i branschen.