ANNONS

Sänkt arbetstakt ger piggare höst och vinter

Höstdagjämning och träden blir allt mer gula. Ljuset försvinner för varje dag. Många människor börjar känna av höstdepressionen.
Höstdagjämning och träden blir allt mer gula. Ljuset försvinner för varje dag. Många människor börjar känna av höstdepressionen.
Fånga ljuset, sköt dygnsrytmen – och ställ inte för höga krav.

Ljusforskaren Jerker Hetta tipsar Mitt i:s läsare om de bästa sätten att göra den mörka perioden lite ljusare.
ANNONS

I dag är det höstdagjämning och dagarna blir allt kortare. I Norden är skillnaderna stora på dagslängden under året. På våren och hösten går förändringen snabbt.

Som allra mest minskar dagslängden med mer än tio minuter per dag längst upp i norra Sverige.

När Mitt i Täby pratar med Täbybor en dimmig morgon i september om höstdepression är det många som säger att de gillar mörkret men också att de har sina knep för att klara av det.

För även om det är mysigt att kura ihop under en filt, tända ljus och se på film så kan det bli jobbigt med för lite solljus.

De berättar om enkla saker som promenader i dagsljus och att tända lampor hemma.

I dag klockan 02.29 passerade solen himmelsekvatorn i sin årliga bana över stjärnhimlen. Vad betyder det egentligen?

– Det är vid den tidpunkt när jordens axel varken lutar mot eller ifrån solen, så att både nordpolen och sydpolen träffas av exakt lika mycket ljus, förklarar amatör- astronomen Peter Ulfheden.

Ett som dock är säkert är att balansen mellan ljus och mörker har en stark påverkan på människan.

– Ljus och mörker styr vår biologiska klocka. På våren när dagarna blir längre är kroppens signalsystem med olika hormoner och signalämnen mer aktivt, och på hösten är det tvärtom, förklarar Jerker Hetta, professor i socialpsykiatri vid Karolinska institutet.

ANNONS

Han forskar om hur ljuset påverkar människor med årstidsbunden depression, och säger att det finns några enkla knep för att hålla sig piggare.

Ett är att ta vara på det korta dagsljus som finns, till exempel genom att ta en promenad på lunchen. Ett annat är att vara lite mer strikt med dygnsrytmen eftersom det är lättare att rubba dygnsrytmen när det är färre timmar med dagsljus.

Jerker Hetta lyfter också fram behovet av att slå av lite på takten och följa en mer naturlig rytm.

– Hela naturen varvar ner under vintern och det finns en sorts balans i det, en blomningstid och en tid då löven gulnar. Men vi lever i ett samhälle där vi i regel har samma arbetstider året runt, och om man alltid vill ha samma höga tempo kan det upplevas som jobbigare på vintern, säger Jerker Hetta.

För många kan mörkret dessutom vara en fördel, beroende på vilka intressen man har.

Peter Ulfheden gillar hösten på grund av kombinationen av mörker och milt väder, vilket är optimalt för astronomiska observationer.

Tycker du att det är jobbigt med mörkret?

Lena Krogh, 40 år, Täby C:

– Nej, jag tycker det är mysigt. Man kan tända ljus och se fram emot julen och få tid att vara tillsammans. Den friska luften så här års är härlig men jag bävar för kylan senare.
Kurt Jangel, 85 år, Näsbydal:

– Jag uppskattar både hösten och våren. De bekommer mig inte illa. Jag tänder lampor om det känns mörkt och så är jag är ute tre gånger om dagen med min hund Madicken.
Eva Hörlin, 46 år, Näsbydal:

– Ja. Det blir värre med åren. Jag försöker tänka på roliga saker som ska hända. Gå ut och gå och klä sig rätt är bra. Värst är det när det är mörkt på morgonen och när man kommer hem.
Ray Svitzer, 50 år, Täby C:

– Inte alls. När det blir mörkt är det trevligt hemma. Fast jag tycker om sommar året om. Men årstider har sin tjusning och efter en så här fin sommar är det lätt att ta emot hösten.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.