Sänkt moms gav inte lägre priser på krogen

Moa Backman på Stenugnsbageriet säljer bullar för två kronor mindre än innan momsen sänktes.
Moa Backman på Stenugnsbageriet säljer bullar för två kronor mindre än innan momsen sänktes.
När krogmomsen halverades skulle maten bli billigare och fler få jobb.

I Vallentuna har bara ett av sju ställen sänkt sina priser, och bara ett fåtal nya jobb har tillkommit.

Vid årsskiftet sänktes momsen från 25 till 12 procent på försäljningen av mat för restauranger.

Tio månader senare visar sig effekterna inte ha varit särskilt stora, varken i Vallentuna eller i resten av landet.

Bara en av sju restauranger och kaféer i kommunen har sänkt sina priser. Det enda som har blivit billigare är bullarna på Stenugnsbageriet. För två kronor mindre, får man lika mycket bulle som tidigare.

Men den som är ute efter en billigare lunch får leta länge. Samma sak gäller för kvällens middagar eller söndagens pizzor. Sammantaget i hela landet har priserna i stället, enligt Statistiska centralbyrån, ökat med 0,4 procent i år jämfört med förra årets tre första kvartal.

– Det stämmer inte att vi skulle kunna ha möjligheten att sänka priset. Alla andra kostnader är ju kvar, som hyra och råvarupriser. Det vi sparar på momsen gör snarare att vi kan gå runt, säger Sami Uzymkia ägare av pizzabutiken Lilla Valentina.

I Vallentuna har inte heller fler fått jobb på grund av den nya momsen. Bara två av de sju restauranger och kaféer Mitt i har pratat med, har anställt fler.

– De tusenlappar vi sparar in på momssänkningen gör inte att vi kan anställa fler, säger Sami Uzkymkia.

På restaurangen Kårsta del Sol är det inte sänkt moms som gör att fler kan få en anställning, menar ägaren Katarina Timar. I stället krävs sänkt arbetsgivaravgift och ändringar i reglerna kring sjukledigheten, menar hon.

– Som det är nu, när jag måste betala de fjorton första dagarna personalen är sjuk, är det läskigt att anställa. Vill man ha en förändring vad gäller anställningarna borde man titta på de två sakerna, säger hon.

De uteblivna anställningarna är inte unika för Vallentuna. Enligt Fredrik Rahm, statistiker på SCB. Det enda han kan konstatera är att krogmomsen inte kan sägas ha förändrat anställningssituationen i restaurangbranschen.