ANNONS

Sänkt moms ger billigare utekväll

Siddarama Basavegowda, Nouri Er och Peter Gustafsson arbetar på Golden cave som kommer att sänka priser och anställa mer personal.
Siddarama Basavegowda, Nouri Er och Peter Gustafsson arbetar på Golden cave som kommer att sänka priser och anställa mer personal.
Nu blir det billigare att äta ute i Upplands-Bro.

Vid årsskiftet sänktes restaurangmomsen från 25 procent till 12 procent och flera restaurang-ägare i kommunen pressar nu sina priser. Andra anställer mer personal.
ANNONS

Nouri Er, som är anställd på Golden cave i Kungsängen, välkomnar momssänkningen.

– Det är bra, det underlättar för småföretagare. Det gör att vi kommer att kunna sänka priset på à la carte-menyn och anställa ytterligare en kvällspersonal, säger han.

Hur stor sänkningen kommer att bli är ännu inte bestämt. Lunchpriset kommer däremot varken att höjas eller sänkas.

Även Brunna krog & catering i Kungsängen har beslutat att göra en del förändringar i prislistan och anställa mer personal. I fortsättningen kommer dryck att inkluderas i lunchpriset. Priset för cateringen kommer däremot att ligga kvar på samma nivå som tidigare.

– Vi anställde en person före årsskiftet, när vi fick vetskap om sänkningen. Det ger många bra effekter, bland annat får personalen en tryggare anställning och de behöver inte oroa sig för att kanske sägas upp, säger ägaren Joakim Mann.

Kungsängens golfrestaurang håller stängt fram till april, men chefen Rolf Lanz säger att det lutar åt en prissänkning när restaurangen öppnar igen.

– En prissänkning kommer troligtvis bli aktuell, men jag vet ännu inte hur mycket. Vi kommer att anställa fler om det visar sig att prissänkningen ger mer kunder.

Även han ser positivt på momssänkningen.

– Det handlar om små marginaler i restaurangbranschen. Det krävs en förändring och denna förändring gynnar gästerna, det är positivt.

ANNONS

På andra håll gör man inte några förändringar i nuläget, varken vad det gäller pris eller antal anställda.

– Vi har redan låga priser, så vi planerar inte att sänka dem ytterligare. Vi kommer att anställa mer personal, om det behövs fram-över, men inte enbart på grund av momssänkningen, säger Yxel Demiral, ägare av Alexandras restaurang.

Inte heller Kungsängen restaurang & sportbar, som ägs av Nidal Abraham, kommer att göra några prisändringar.

– Vi kanske anställer mer personal eller låter helg- och timanställda arbeta mer, men vi väntar och ser hur momssänkningen utvecklar sig först. Januari är en lugn månad.

Björn Lundell, pressekreterare på Sveriges hotell & restaurangföretagare (SHR), rekommenderar att restaurangerna i samband med momssänkningen antingen sänker sina priser eller anställer mer personal. Han tycker också att det är viktigt att restaurangerna gör det tydligt för kunderna huruvida de har sänkt priserna eller inte.

– Det är en stor fråga och kunderna har rätt att veta att restaurangerna inte stoppar momspengarna i egen ficka.

SHR:s förhoppning är att momssänkningen ska ha skapat 10 000 nya jobb år 2016. Även om det inte handlar om drastiska prissänkningar påminner Björn Lundell om skillnaden det gör för restauranggästernas plånböcker i det långa loppet.

– Även om sänkningen bara ligger på nio kronor, så kan det i slutändan bli en månads gratis lunch på ett år.

För Per Gaude, Sandro Romagnoli och Henry Laitinen, som alla är flitiga lunchgäster i Upplands-Bro, spelar inte prissänkningen någon större roll.

– Det är bättre att restaurangerna anställer mer personal i stället för att sänka priserna, så att fler får jobb, säger Sandro Romagnoli.

De låter vanligtvis inte priserna avgöra deras val av lunchrestaurang.

– Det är viktigare med kvalitén på maten, säger Per Gaude.

Fakta

Ska skapa jobb

Restaurangmomsen sänktes vid årsskiftet från 25 till 12 procent. Syftet är att skapa jobb och stimulera till företagande.

Sänkningen gäller inte för försäljning av spritdrycker, vin och starköl.

Satsningen kommer att kosta 5, 5 miljarder kronor under det första året och regeringen uppskattar att det kommer att ge 3 500 nya jobb.

Resultatet ska utvärderas 2016.Källa: Skatteverket