ANNONS

Sänkt skatt men höjda avgifter

Fritidsgårdarna ska stänga på onsdagskvällar. Det är besökaren Simon Strömberg och fritidsledaren Magnus Bergström på Berga fritidsgård besvikna över.
Fritidsgårdarna ska stänga på onsdagskvällar. Det är besökaren Simon Strömberg och fritidsledaren Magnus Bergström på Berga fritidsgård besvikna över.
Politikernas julklapp till folket: sänkt skatt. Samtidigt höjs ett hundratal avgifter för kommunens invånare nästa år – och fritidsgårdarna stänger på onsdagskvällar.

– Det kan bli mer häng på stan, säger Simon Strömberg, 18 år.
ANNONS

För en månad sedan kunde Mitt i berätta att skatten sänks nästa år, med 50 öre, vilket ger en av landets lägsta kommunalskatter.

Samtidigt beslöt politikerna att ett hundratal avgifter ska höjas nästa år. Det handlar främst om små ökningar – för att ha hemtjänst, hyra idrottshallar eller ha sina barn på förskolan, fritids eller musikskolan.

På vissa områden rör det sig dock om större höjningar. Det gäller bland annat avgifterna för att ha kommunal båtplats, gå på familjerådgivning, ansöka om olika serveringstillstånd eller gå och träna på simhallen.

Samtidigt som skatten sänks och avgifterna höjs görs även besparingar inom fritidsverksamheten.

En neddragning är att Bergagården, Tråsättragården och Solskiftesgården inte längre kommer att ha öppet på onsdagkvällar.

Under hösten har fritidsgårdarna blivit mer populära och dragit ett hundratal besökare på onsdagskvällarna. Men nu räcker pengarna inte längre. I stället riskerar det att bli fler ungdomar som hänger på stan, tror Simon Strömberg, som vistas på Bergagården

– Det är mysigt här. Bra personal, vi spelar biljard och Fifa, säger han.

– Det är synd att pengarna inte räcker. Risken för klotter, alkohol och droger ökar, säger fritidsledaren Magnus Bergström.

Mathias Lindow (FP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hoppas dock att politikerna har möjlighet att satsa mer på fritidsgårdarna framöver.

ANNONS

– Min ambition är att vi ska satsa ännu mer på gårdarna och med dagens situation med alla ensamkommande flyktingbarn är fritidsgården en mycket viktig mötesplats för att få en lyckad integration.

Men det finns även invånare som reagerar på att kommunen höjer flera olika avgifter, samtidigt som skatten sänkts.

En av de kritiska invånarna är farmorn Laila Selkälä. Hon är arg över att maxtaxan höjs inom förskolan, där hon tycker att barngrupperna är för stora.

– Flera av höjningarna drabbar barnfamiljer. Ensamstående får det inte lätt. I stället för att sänka skatten borde de höja personaltätheten inom förskolan, anser Laila Selkälä.

Hon får stöd av den politiska oppositionen, som hade föredragit en oförändrad skattesats och inga höjda avgifter.

Kommunalrådet Michaela Fletcher (M) betonar att majoriten av avgiftshöjningarna är låga och följer indexuppräkningen på två procent.

Flera större höjningar beror, enligt henne, på att avgifterna varit ovanligt låga i jämförelse med marknadspris.

Varför sänka skatten och höja avgifterna samtidigt?

– Vi hade nog höjt avgifterna även om vi inte sänkt skatten. Men jag kan jag glädja farmorn med att vi kommer att öka personaltätheten inom förskolan snabbare än vi trott, kanske redan nästa år, säger Michaela Fletcher.

Fakta

Detta kostar mer nästa år

Österåkers kommun höjer ett 100-tal avgifter nästa år. Till exempel:

• Ett träningskort på Söra simhall.

• Timtaxa för familjerådgivning.

• Serveringstillstånd för restauranger.

• Båtplatser på exempelvis Båthamnsvägen.

• Maxataxa inom förskolan.

• Avgifter inom LSS och hemtjänsten.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.