ANNONS

Sänkt straff för kniv vid bråk på fotbollsplan

En oenig hovrätt sänkte straffet för knivskärningen.
En oenig hovrätt sänkte straffet för knivskärningen.
Han blev angripen på en fotbollsplan av två andra och försvarade sig med kniv.
För det dömdes 22-åringen till två års fängelse.
Nu sänker hovrätten straffet.
ANNONS

En 22-åring från Vallentuna dömdes i november förra året för grov misshandel i Attunda tingsrätt. Händelsen utspelade sig en natt i juli 2017 då han hade blev angripen av två män som knuffade in honom i stängslet vid en fotbollsplan i centrum. Han befann sig där med några vänner och de två männen dök också upp i sällskap med ett gäng.

22-åringen försvarade sig mot angreppet med kniv och den ene mannen skadades i lungan medan den andre fick kniven i armen. Straffet blev två års fängelse eftersom tingsrätten ansåg att det var ”uppenbart oförsvarligt” att använda kniv. Han dömdes också att betala 43 000 kronor i skadestånd.

Överklagade

22-åringen överklagade domen eftersom han ansåg att han handlat i nödvärn.

Nu har hovrätten tagit ställning till fallet. De håller med tingsrätten om att han måste ha förstått, men inte brytt sig om, att kniven kunde ha orsakat allvarliga skador. Hovrätten anser heller inte att det går att försvara knivhuggen med att han agerade i så kallat nödvärn och att han därför ska dömas för grov misshandel.

Oenig hovrätt

Men han hade ändå viss rätt att försvara sig och därför sänks straffet till ett och ett halvt års fängelse.

I övrigt står tingsrättens dom fast.

Men en domare och en nämndeman ville fria 22-åringen helt eftersom han blivit både provocerad och fysiskt trängd. De anser att hans enda möjlighet att värja sig från angreppet var att vifta med kniven och att det inte är bevisat att han högg med den.