ANNONS

Inga sänkta arvoden på fullmäktige: ”Ett hån”

KF Liidngö
Arvodesberedningens förslag röstades ner.
Pinsamt och skämmigt. Så sade några åhörare om arvodesskandalen på måndagskvällens fullmäktige. Arvodesfrågan avgjordes inte under kvällen.
– Så sjukt och lågt och ovärdigt, sade Lidingöbon Gabor Sebastiani.
ANNONS

Med 30 röster mot 19 röstades arvodesberedningens förslag som skulle innebära något sänkta arvoden för öns toppolitiker ner på måndagskvällen kommunfullmäktige.

– Det är ett hån mot demokratin, säger Lidingöbon och Centerpartisten Gabor Sebastiani, som arrangerat en protest mot majoritetspolitikerna.

– Man tar inte till sig någon kritik över huvudtaget. Jag är chockad! Så sjukt och lågt och ovärdigt, fortsätter han.

Majoriteten röstade ner arvodesberedningens förslag eftersom de ansåg att beredningen hade haft för kort tid på sig att jobba fram förslaget.

…det är trist att det skapat ett sånt allmänt politikerförakt

Pia Wieck

– Det handlade inte bara om lönesänkningen för toppolitikerna. Det fanns andra saker i förslaget som inte var genomtänkta. Vi måste ta ett stort stort grepp om detta, säger Pia Wieck (Lidingöpariet).

Hon beklagar hela arvodeshärvan.

ANNONS

– Det är en soppa, det är trist att det skapat ett sånt allmänt politikerförakt och så orättvist för alla politiker som slitit häcken av sig för nästan ingenting, säger hon.

Daniel Larson (S) och Caroline von Seth (C), båda klädda i rött för att visa sitt missnöje med arvodeshanteringen. Caroline bar även knytblus för att högtidlighålla den svenska demokratins 100-årsdag, då kvinnor fick rösträtt 17 december 1918.

Nu ska en arvodesberedning tillsättas med representanter från både majoritet och opposition. Denna ska arbeta vidare med ett nytt förslag.

S-politikern Daniel Larson befarar att en ny arvodeskommitté tillsätts för att skapa ett förslag i majoritetens anda.

– Vi har inte sett än hur styrkeförhållandena blir i den nya arvodeskommittén. Vad vi vet är att de avfärdade ett genomarbetat förslag som hade stöd, säger han.

Lidingöborna som satt på läktaren var märkbart engagerade i frågan, när omröstning i fråga trasslade till sig bröt skrattsalvor ut.

Även debatten bland politikerna var het.

”Bilden av Lidingös politiker som giriga är en skamfläck”.

”Politikerna ska tjäna lidingöborna. Inte tjäna på lidingöborna.”

Så sade politiker från Miljöpartiet och Vänsterpartiet när frågan diskuterades.

Ville ha färre kommunalråd

I den debatt som följde på fullmäktige yrkade C, S, Mp och V på att förslaget med sänkta arvoden, det vill säga arvodesberedningens förslag skulle godkännas.

De yrkade också på att arvodes frågan skulle avgöras innan kommunalråden tillsattes och på att antalet kommunalråd skulle minskas från fyra till två. Detta röstades ner.

De fyra politiker som ärendet gällde: Daniel Källenfors (M), Amelie Tarschys Ingre (L), Birgitta Sköld (Lp) och Carl- Johan (KD), anmälde jäv och satte sig på sidan i lokalen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.