ANNONS

S kräver sänkta inkomstkrav för hyresgäster

Ett av Huge bostäders hus i Huddinge. Nu bötfäller Huddinge kommun det egna bostadsbolaget.
Huges inkomstkrav ska debatteras av politikerna.
Huge bostäder måste sänka inkomstkravet för blivande hyresgäster.
Det kräver Socialdemokraterna som vill att det ska bli lättare för till exempel ensamstående och låginkomsttagare att hyra lägenheter i Huddinge.
ANNONS

Ikväll, under kommunfullmäktige, väntas det bli en debatt om Socialdemokraternas förslag. Därmed lyfter S sin gamla motion från 2015 som den borgerliga alliansen lovade att se över, men där ingen förändring sedan skedde.

Huges blivande hyresgäster måste i dag ha en inkomst på 3,5 gånger hyran, förutom studenter och pensionärer där kravet är något lägre.

Kravet borta hos andra

Enligt en rapport från Boverket, som Socialdemokraterna hänvisar till, var det tidigare vanligt med inkomstkrav på 3 gånger årshyran. Men enligt partiet ska många andra stora kommunala bostadsbolag ha tagit bort detta krav i dag.

Vi har också de som inte alls har något tak över huvudet

Sara Heelge Vikmång

Nu vill S att kommunen förändrar reglerna för Huge och gör det lättare för låginkomsttagare att få hyra lägenheter i Huddinge.

–  Konsekvensen av höga inkomstkrav är att för den som inte kan få ett vanligt hyreskontrakt återstår andrahandsmarknaden, där hyrorna är högre. I dag är Huddinge inte en kommun för alla. Vi har de som bor trångt i andra, tredje eller kanske fjärde hand. Vi har också de som inte alls har något tak över huvudet, säger Sara Heelge Vikmång, oppositionsråd för S.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.