Sänkte villahyran för tjänstemannen

Huddinge kommun köpte loss en villa av en familj, och lät dem sedan stanna som hyresgäster. Familjen bodde kvar i fyra månader med en kallhyra på 10 500 kronor i månaden, sedan flyttade de.

När samma hus då gick till en kommuntjänsteman sänktes hyran med 4 500 kronor.

Fastigheten köptes av kommunen för 8,4 miljoner kronor i samband med planeringen av Södertörns-leden, som senare stoppades.

Familjen som tidigare ägt huset stannade kvar en kort tid som hyresgäster, med en kallhyra på 10 500 kronor i månaden. När familjen flyttade hyrdes den 180 kvadratmeter stora villan i stället ut till en tjänsteman på Huddinge kommun. Då hade hyran sänkts till 6 000 kronor i månaden.

En av de högsta cheferna på kommunen, ekonomichef Mats Öberg, godkände tjänstemannens hyresavtal.

– Jag har aldrig uppfattat att det är en kommuntjänsteman som skulle hyra. Om det är som ni säger att hyran sänkts och att det är till en kommunanställd så är det inte okej, det känns väldigt olustigt, säger Mats Öberg.

Kontrollerar du inte avtal som du skriver under?

– Jag brukar rimlighetsbedöma saker som jag ska skriva på, till exempel hyresnivån och att det är normala förhållanden i avtalet. Om jag vetat hur det låg till hade jag nog ställt frågan om hyresnivån en extra gång, säger Mats Öberg.

Vad anser du om att hyran sänktes med 4 500 kronor?

– Jag tycker att det är utmanande utifrån det ni för fram, att det är en kommuntjänsteman. Då ska det finnas tydliga motiv för en sänkning. Jag har ju ett ansvar ­eftersom jag har skrivit på avtalet, tveklöst är det ju så. Det här visar att vi behöver göra något med våra rutiner.

Fallet är inte det enda där en kommunal tjänsteman fått villa-hyran sänkt i samband med inflyttning. För ett antal år sedan hyrdes en villa i centrala Huddinge på 108 kvadratmeter ut till en privatperson för 5 000 kronor i månaden.

När en tjänsteman flyttade in i samma villa fem år senare sänkte kommunen hyran till 4 500 kronor i månaden. Den gången var det en annan chef som skrev under det nya hyresavtalet.

Kommundirektören Vesna Jovic säger att hon inte varit insatt i hur uthyrningen gått till.

– Jag tycker att det som skett är helt oacceptabelt och jag tar helt avstånd från de här hyressänkningarna. Invånarna ska behandlas likvärdigt och kommunanställda ska inte ha någon gräddfil, säger Vesna Jovic.

Efter Lokaltidningen Mitt i:s granskning har kommunen anlitat en extern konsultbyrå för att gå igenom samtliga hyresavtal. Dels för att kontrollera hur hyrorna satts, dels för att göra det hela mer öppet så att alla Huddinges invånare ska få chans att ställa sig i kö för en villa som ägs av kommunen.

Familjen som bodde i den 180 kvadratmeter stora villan har avböjt att medverka i artikeln.

”Om jag vetat hur det låg till hade jag nog ställt frågan om hyresnivån en extra gång”, säger ekonomichef Mats Öberg.