Sanningen om Spångas stationskatt

Kungen av Solhöjden trivs nere vid stationen.
Kungen av Solhöjden trivs nere vid stationen.
Han har fler ägare och fler hem än de flesta katter.
Han har fler ägare och fler hem än de flesta katter.
Och mat får han minsann.
Och mat får han minsann.
Många undrar, få vet – vad är egentligen grejen med katten som hänger vid Spånga station?
Mitt i Västerort har gått till botten med frågan och funnit svaret.

I över tio års tid har han strukit runt vid stationen. Den långhåriga 13-åringen brukar sitta inne i stationshuset och värma sig. Ibland ser man honom promenera längs med spåret. Borde man hjälpa honom? Han har inget hem att gå till? Frågor som väcks hos de som väntar på tåget.

Katten heter Benjamin och har inte mindre än tre hem att gå till. Och det gör han – när han känner för det.

– Jag brukar säga att han har oss kring sin tass. Han kommer när han vill, äter den maten han vill och har nog ett ganska bra kattliv, säger Bibbi Fågelqvist som delar vårdnaden om Benjamin med de två närmsta grannarna.

Från det blå huset på Solhöjden som ligger mitt emellan de andra två där Benjamin känner sig som hemma har man god vy ner mot stationen.

De fem ägarna Hasse, Yvonne, Kjell, Micke och Bibbi slår sig ner för en fika medan Benji, som katten kallas, tar en tupplur på ovanvåningen. Det är oftast här han sover, ibland hemma hos Kjell, men aldrig hos Bibbi och Micke, deras revir är upptaget av två andra missar.

– Han är kungen av Solhöjden. Han har bott här hela sitt liv och alla här känner honom, säger Hasse.

Benjamin trivs så pass bra på Solhöjden att när hans förra ägare skulle flytta ville han vara kvar.

– Vi fick frågan om vi kunde ta hand om honom. Jag ville först inte, är hundmänniska egentligen. Men så fick vi höra att han hotades med avlivning och då bestämde vi att vi tillsammans skulle göra vårt bästa och ta ha hand om honom, säger Yvonne.

Sedan dess har gänget verkligen fäst sig vid katten. De fyller i varandras meningar och pratar i munnen på varandra när de pratar om Benjamin.

– Vi är hundra procent mån om den här katten. Vi bygger hus till honom och isolerar och verkligen bryr oss. Då blir man jätteledsen när man får höra att folk skriver på Facebook att man inte tar hand om honom, säger Yvonne.

Eftersom Benjamin ofta är nere i stationshuset händer det att människor blir oroliga att han saknar ägare, tar kort på honom och lägger i upp i grupper för borttappade katter. Trots att det görs i alla välvilja stegrar snart tonen i kommentarsfälten.

Yvonne och Hasse var nyligen på semester, vilket ledde till flera hätska debatter på Facebook. Någon efterlyser någon som kan ta honom till veterinären, en annan frågar efter ett hem som kan förbarma sig över kissen, en tredje erbjuder sig att hämta honom om en timme.

– Det var rena häxjakten. Att säga att man ska ta någon annans katt, det är att gå över gränsen. Men det blir ju så på Facebook, den ena hausar upp den andra, säger Bibbi.

Samtidigt har ägarna förståelse för att människor blir oroliga. De berättar att Benjamin har haft problem med sköldkörteln och är därför ganska mager.

– Det är ju trots allt bra att folk bryr sig. Sen är det faktiskt många som ringer och är positiva och säger att det är bra att vi tar hand om honom, säger Hasse.

När människor får reda på att Benji inte är hemlös, finns det de som tycker att han inte borde vara vid stationen, och att ägarna ska hålla honom inne, men det kommer inte på fråga.

– Att ta in en katt som levt som Benji hela sitt liv, det vore djurplågeri. Han vill vara där nere trots mat, kli och värme. Härom dagen fick jag gå ner och hämta honom tre-fyra gånger på samma kväll, säger Bibbi.

Spångas stationskatt är alltså långt ifrån hemlös, men frågan kvarstår – varför hänger han vid stationen?

– Han tycker om att vara med människor, säger Bibbi.

– Han är helt enkelt katten som gärna hänger vid stationen, säger Hasse.

 

Fakta

Katten Benjamin

  • Är en norsk skogkatt med stamtavla.
  • Har en särskild passion för transportmedel. Han är känd för att hoppa in i bilar som står öppna och har även setts nyttja lokaltrafiken.
  • Hans ägare fick en gång samtal om att katten befann sig i Kungens Kurva. Därmed lär han ha bytt från tåg till buss någonstans på vägen.
  • Benjamins hittills längsta resa på egen hand gick till Göteborg.
  • Flertalet grannar på Solhöjden har alltid kattmat hemma, ifall Benji skulle bli sugen och stiga på.