ANNONS

Säpo i stabsläge. Uppgifter om terrorhot mot Sverige

Säkerhetspolisen har gått in i så kallat stabsläge efter uppgifter om terrorhot mot Sverige.
ANNONS

– Vi arbetar intensivt med att bedöma information som kommit in. Det är uppgifter vi bedömt att vi inte kunnat avfärda. Men vi vill inte gå in i detalj på vad det rör sig om, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst till Aftonbladets webb-tv tidigt i morse.

Det är än så länge ont om konkreta uppgifter om vad den informationen går ut på.

Under samma sändning sa säkerhetsexperten Hans Brun att han tar situationen på allvar med tanke på att det varit ett antal storskaliga terrordåd under senare tid.

Men han understryker också vikten att behålla lugnet.

– Man ska ha is i magen. Vi har tidigare drabbats av terrordåd i Sverige. Det kan vara Stockholm eller andra platser. Men det bästa är att ha is i magen. Förhoppningsvis är det här ett falsklarm som inte har något konkret bakom sig, sa Hans Brun till Aftonbladet.

Enligt Expressen ska det vara den irakiska säkerhetstjänsten som kontaktat Säpo. Det ska ha informerat om att 7 eller 8 IS-knutna terrorister har tagit sig in i Sverige och nu befinner sig i landet. Syftet ska vara att slå till mot civila mål här i Stockholm, uppgifter som enligt Expressen ska tas på ”extremt stort allvar” av Säpo.

Även stockholmspolisen har intagit stabsläge.

– Det är naturligt att vi också ingår om Säpo och Nationella operativa avdelningen gör det, säger stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren. Det är helt och hållet i förberedande syfte. Om det händer något kan vi agera med kort varsel och behöver inte börja från noll. Stabsorganisationen förbereder, kollar upp vilka som jobbar och vem som ska göra vad. Så om man trycker på knappen är det bara att åka.

Något som kommer att märkas är att den nationella operativa avdelningen använder helikoptern mer än vanligt.

ANNONS

Så den kan synas över stan?

– Ja, det är en bra resurs och när den finns tillgänglig används den.

På flygplatserna har man inte ändrat på sättet att jobba.

– Vi har inte fått någon begäran om förhöjd säkerhetsnivå från polisen eller från Säpo. Men vi har löpande kontakt med dem och om det kommer instruktioner om något annat kan det ändra sig, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia som bland annat sköter Arlanda och Bromma flygplats.

Vi söker såväl Säpo som polisens nationella operativa avdelning och återkommer med uppdateringar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.