ANNONS

Säpo skuggade hans farfar

Daniels farfar Czeslaw Waluszewski. privat bild
Daniels farfar Czeslaw Waluszewski. privat bild
Daniel Waluszewski ville veta mer om sin farfar som kom till Sverige efter andra världskriget.

I arkiven hittade han inte bara dokument som beskrev tiden i koncentrationslägret Auschwitz utan också en tjock Säpoakt.
ANNONS

Det var efter viss möda som Kärrtorpsbon Daniel Waluszewski till slut fick ut det över 100-sidiga dokumentet från Säpo.

Innehållet chockade honom.

I 25 år hade svenska säkerhetspolisen övervakat hans farfar Czeslaw som de misstänkte var kommunistisk spion.

– Det var som att läsa en kriminalroman där ens egen farfar var den misstänkte. Det stod precis vad han hade gjort och vad han hade på sig, säger Daniel Waluszewski.

Det var efter att hans farfar gått bort som han av nyfikenhet började gå igenom de svenska arkiven efter information.

Att polskfödde Czeslaw Waluszewski hade levt ett händelserikt liv rådde det ingen tvekan om, men själv berättade han inte mycket om sin tid i nazisternas läger. Dit fördes han av Gestapo efter att de misstänkt honom för samröre med motståndsrörelsen.

– Han verkade vilja gå vidare och lägga det bakom sig. Och det är ju inget man tar upp och frågar om bara så där under söndagsfikat.

Till Sverige kom Czeslaw med Röda korsets bussar och han hamnade i ett utlänningsläger i Hälsingland.

Under hela sitt liv plågades han av mardrömmar och förföljelsemani. Men Daniel minns honom framför allt som en glad och sorgfri person som uppskattade små händelser i vardagen som andra tar för givet.

ANNONS

– Han tappade bort en kamera en gång som en person hittade och lämnade tillbaka. Han var så otroligt tacksam för det, skickade blommor i flera år framöver, berättar Daniel.

Någon spion tror han knappast att farfarn var. Däremot reste han ofta till Polen i sitt jobb. Han hade ett stort kontaktnät och passade på att göra en del affärer.

– Bilen var alltid full med prylar som han skulle sälja, som nylonstrumpor och plastpåsar. Man kan förstå att Säpo började undra vad han dealade med bakom järnridån. Han tog en del risker.

Ju mer Daniel fick reda på om sin farfar desto starkare blev övertygelsen att det skulle kunna bli en bok. Bakom sig hade han flera påbörjade romanprojekt.

– Det har alltid varit en dröm att skriva en bok, men jag har aldrig riktigt känt att jag haft den där historien att berätta. Men nu hittade jag den.

Dokumenten från bland annat Riksarkivet gav honom ramen till den skönlitterära ”Med en blick över axeln”.

Daniel skickade det halvfärdiga manuset till några bokförlag, blev refuserad men fick en del positiv respons. Ett förlag gillade spiontemat och ville att han skulle skriva om den till en deckare.

Men Daniel valde i stället att starta ett eget förlag och ge ut boken själv. Första upplagan är redan slutsåld och en ny är tryckt. Det har också börjat dimpa ner manus från andra författare.

– Det vore kul att få manus från folk som bor i närområdet. Det är alltid mycket lättare att träffas på riktigt och diskutera.

Daniel Waluszewski fick en chock när han läste Säpo:s 100-sidiga akt om hans farfar.

Det var som att läsa en kriminalroman där ens egen farfar var den misstänkte.Daniel waluszewski

Fakta

Bokdebuterar

Namn: Daniel Waluszewski.

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo, bonusdotter.

Bor: Nyinflyttad i lägenhet i Kärrtorp, uppvuxen i Sundsvall.

Aktuell: Har gett ut sin debutroman ”Med en blick över axeln” på egna förlaget Walab.

Gör: Analytiker på näringsdepartementet.