ANNONS

Sarinah räddar barns leenden i Filippinerna

Sarinah Rebucas har drömt om att jobba som volontär sedan hon var liten.
Sarinah Rebucas har drömt om att jobba som volontär sedan hon var liten.
En 9-årig flicka från Indien som genomgått en operation.
En 9-årig flicka från Indien som genomgått en operation.
En pojke från Bolivia innan operationen.
En pojke från Bolivia innan operationen.
Och samma pojke efter operationen.
Och samma pojke efter operationen.
Operationssköterskan Sarinah Rebucas från Östermalm har drömt om att få jobba som volontär i hela sitt liv. När hon nu har fått möjligheten att hjälpa barn med gomspalt i Filippinerna tog hon chansen direkt.
ANNONS

När man inte kan bidra med pengar, så kan man bidra med sin kunskap. Så tänkte operationssköterskan och Östermalmsbon Sarinah Rebucas när hon bestämde sig för att nu i veckan ge sig av till Filippinerna och hjälpa barn som fötts med gomspalt.

– Jag jobbade tillsammans med en kirurg på Astrid Lindgrens sjukhus som tidigare jobbat för Operation Smile. Jag blev intresserad och kände att jag ville göra en insats.

”Det känns jäkligt bra” – Sarinah Rebucas

Organisationen Operation Smile är internationell hjälporganisation som hjälper barn som fötts med gomspalt runt om i världen. Läkare och sjuksköterskor jobbar som volontärer och får ingen ersättning för sina insatser.

– Ända sedan jag har varit barn har jag velat jobba som volontär och jag kände nu att det är dags för mig att göra en insats. Jag kan inte ge några pengar så att jag kan hjälpa så här känns jäkligt bra, säger Sarinah Rebucas.

Det är hennes första volontärresa och hon kommer att jobba med helt främmande sjukvårdspersonal från olika länder. Men Sarinah Rebucas har framförallt en styrka – hon kommer nämligen själv från Filippinerna.

– Jag pratar talagog, ett av modersmålen i landet. Det betyder att jag också kan hoppa in som översättare om det behövs.

Hur är det för barn som föds med gomspalt?

– En del barn dör eftersom de inte får den näring de behöver. Det kan få infektioner när de äter och bli sjuka. Men de blir också mobbade för sitt utseende vilket gör att de får dåligt självförtroende, vilket sällan leder till något bra liv.

ANNONS

Är det en komplicerad operation?

– Det beror på hur skadat det är. Ibland kan det ta en timme om det handlar om läppen, ibland är det mer avancerat om också näsan är drabbad. I vissa fall behöver barnen flera operationer och vänta flera månader mellan. Men när operationen väl är gjord kommer det förändra barnets liv.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.