ANNONS

Tidig säsong för svampfantaster

Mitt i semesterfirandet så har kantareller börjat dyka upp i skogar runtom i länet. Redan innan midsommar kunde man plocka den gyllene svampen vittnar flera stockholmare om.
ANNONS

Det kanske är dags att ställa badstolen åt sidan och bege sig in i skogen. Iakttagelser av kantareller gjordes nämligen så tidigt som i juni i Södertörn och i Bro.

”Hittade en plats med mycket blek kantarell, de flesta små men ett par av dem lite större” och ”fem liter blandat smått och stort, behövs nog två veckor och ett antal regndagar för att bli bra… men det är mycket på gång”, det skrev två av Stockholms svampentusiaster på Svampguidens hemsida i slutet av juni.

Och fler vittnesmål finns från stockholmsområdet.

Angela Pececnik från Dalarö har redan plockat många kantareller, men exakt var hon hittar dem vill hon inte avslöja.

– Första gången jag hittade kantareller var två veckor före midsommar, då var de inte så stora, men väldigt goda måste jag säga, berättar Angela Pececnik.

På sina hemliga svampställen plockade hon för någon vecka sedan en hel liter av skogens delikata guld.

– Jag kände bara ”wow” när jag såg alla kantareller. Svampen kom senare förra året jämfört med i år, säger Angela Pececnik.

Enligt experten är svampsäsongen i gång tidigt i år. Men det finns risk att svampen tynar bort.

– Det regnade mer i början av sommaren, nu är det varmt så det kan bli stopp i produktionen. Men kantareller, soppar och champinjoner har varit tidiga i år, säger Mattias Andersson, ordförande i föreningen Stockholms Svampvänner.

ANNONS

Var ska man söka efter gula kantareller?

– Man kan hitta dem nära en stig, man behöver inte alltid gå in så långt i skogen. Sedan vill kantarellen ha en trädpartner, den måste växa i skog, säger Mattias Andersson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.