Säsongspremiär för populärt barnbibliotek

I helgen öppnade barnbiblioteket i Järvastaden upp portarna för säsongen.

Förutom att leka, läsa och låna kan man gå på sagostund i parken.

För femte året i rad öppnar barnbiblioteket i Mulle Meck-parken. Från maj till sent in på hösten kan alla som vill läsa och låna böcker på minibiblioteket, som är ett samarbete mellan Järvastaden och Solna stadsbibliotek.

– Solna stad står för böckerna och bidrar med en anställd sommarjobbare. Sedan bidrar Järva­staden med lokalen och en sommarjobbare till, berättar Gunilla Nilsson, ansvarig bibliotekarie på Solna stadsbibliotek.

Biblioteket är byggt i sann Mulle Meck-anda och i liknande stil som de andra byggnaderna i parken och i böckerna om den händige fixaren Mulle Meck.

– Det är ett trähus i en blandning av 30-, 40-, och 50-talsstil, säger Gunilla Nilsson.

Sammanlagt har biblioteket cirka 300–400 böcker för barn i åldrarna 0–7 år.

– Det är mest små pekböcker, en del bilderböcker och enkla faktaböcker. Vi lånar ut 400–500 böcker på en sommar. Många läser böckerna på plats, säger hon.

Böckerna kan lämnas tillbaka antingen i Mulle Meck-parken eller på biblioteken i Solna centrum eller Bergshamra.

Men du, låna böcker utan lånekort. Det låter riskabelt?

– Lite svinn är det väl. Men barn tänker inte på att stjäla på det sättet. Klart att en och annan bok försvinner. Men inte så att det är ett problem. Det är ju vuxna som är så kriminella, skojar Gunilla Nilsson.

Måste man vara Solnabo för att låna?

– Nej nej, alla får komma hit och låna. Vi har folk som kommer från Sundbyberg och ännu mer långväga, säger Gunilla Nilsson.