ANNONS

Ahlby säteri får tillbaka sin gamla ägare

Snart kan allmänheten ges tillträde till den anrika bostaden Ahlby säteri.
Snart kan allmänheten ges tillträde till den anrika bostaden Ahlby säteri.
Huset byggdes åt Erik Jöransson Tegel 1624 som tack för en skriven krönika om Gustav Vasa.
Huset byggdes åt Erik Jöransson Tegel 1624 som tack för en skriven krönika om Gustav Vasa.
Sundbybergs stad köper fastigheten i Lilla Alby för 20 miljoner kronor. Kommunalrådet Mikael T. Eriksson (M) hoppas att 1600-tals gården kan bli ett trädgårdscafé.
ANNONS

Gårdsfastigheten Ahlby säteri som byggdes år 1624 åt adelsmannen Erik Jöransson Tegel, såldes av staden till en privat ägare 2002. I höstas lades fastigheten med tillhörande tomt åter ut till försäljning, och nu har den nuvarande ägaren nappat på Sundbybergs stads anbud. Beslutet att köpa tillbaka gården för närmare 20 miljoner kronor klubbades med stöd från alla partier utom Vänsterpartiet i kommunfullmäktige den 29 maj.

”högt kulturhistoriskt värde”

Mitt i fick en pratstund med kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) strax innan han skulle vara med och signera ägarbytet.

– Från kommunens sida har vi ett intresse i gården för att det är den äldsta byggnaden i Sundbyberg med ett högt kulturhistoriskt värde. Det här visar att vi inte bara investerar i framtida bostäder utan även på att bevara äldre byggnader.

Genom historien har gården använts som tjänstebostad för grevar, officerare, ministrar och kommunpolitiker. Men inte i fortsättningen lovar Mikael T. Eriksson:

– Vi vill göra Ahlby säteri tillgänglig för allmänheten, så våra invånare kan ta del av stadens  arv.

Vänsterpartiet är kritisk

I förvärvet ingår bostadshuset med 300 kvadratmeter boyta och en tomt på motsvarande 1 000 kvadratmeter. Exakt vad staden vill göra med Ahlby säteri är ännu inte bestämt. Det var orsaken bakom Vänsterpartiet reservation i kommunfullmäktige.

–  Vi är inte emot köpet, men vi vill först ha klart för oss vad vi ska huset till innan staden köper det, säger Jesper Wiklund (V), oppositionsråd.

”Kan bli ett trädgårdscafé”

Det får tiden utvisa menar Mikael T. Eriksson som anser att man måste agera snabbt när ett så värdefullt objekt läggs ut tillförsäljning. Fast några funderingar på vad gården kan tänkas användas till, har han ändå:

– I ena delen av huset tror jag kan bli ett trädgårdscafé. Den andra delen kanske någon form av kulturell verksamhet. Man får inte glömma att platsen omgärdas av en känslig miljö. Så det behöver vara en uppstyrd verksamhet som ges tillåtelse att vara där.

ANNONS