Nu ska Sätra centrum bli modernare

Sätra centrum med Gunnel Friebergs skulptur Dockvagnen i förgrunden.
Sätra centrum var toppmodernt när det invigdes 1965. Sedan 1974 står Gunnel Friebergs skulptur Dockvagnen utanför ingången.
Många kunder ogillar den två våningar höga påbyggnaden i centrumhallens mitt, byggd 2010. Den gör centrumet trångt och otrivsamt, anser de besökare som Mitt i frågade,
Många kunder ogillar den två våningar höga påbyggnaden i centrumhallens mitt, byggd 2010. Den gör centrumet trångt och otrivsamt, anser de besökare som Mitt i frågade,
Sätra centrum har ofta kämpat i motvind. Men de nya ägarna tror på möjligheten att skapa en modern och livlig mötesplats här.

När Sätra centrum invigdes i maj 1965 var det Stockholms första inomhuscentrum. Inspirationen kom från inglasade centrum i USA. Bygget var toppmodernt, med tunnelbanans biljetthall länkad till centrumet.

Ändå kom Sätra centrum snabbt i bakvattnet. Orsaken var bland annat att Skärholmen centrum öppnade 1967 med ett betydligt större utbud. Sedan dess har Sätra centrum kämpat för att hävda sig i konkurrensen, och en modernisering har diskuterats i decennier. Kanske kan den komma nu.

I början av oktober fick, som Mitt i tidigare har berättat, centrumet nya ägare. Centrumfastigheten ägs numera av Sätra Förvaltnings AB Sätra Centrum, dotterbolag till CA Invest AB, med vd:n Curt Ahnström i spetsen. Ny ägare till byggnaden intill (med vårdcentral, hotell och hostel) är GreenDoor Fastigheter, med Tomas Toll som vd.

De två bolagen genomförde köpet samtidigt och har ambitionen att samarbeta tätt för att lyfta centrumet. Läget ger stora möjligheter, tycker de.

– Tunnelbanan ligger alldeles intill, så en strid ström av människor passerar. Dessutom är det här en stadsdel som växer, och det ökar behovet av ett modernt stadsdelscentrum. Det kommer att behövas bra mötesplatser och fler ytor för handel, säger Curt Ahnström.

Ännu ligger arbetet i startgroparna. Centrumägarna har just börjat samtala med hyresgästerna om hur de ser på sina arbetsplatser och behoven där. Dessutom ska de få i gång ett nära samarbete med Stockholms stad, om förtätningen av området.

– En viktig orsak till att vi ville köpa var att Fokus Skärholmen pågår. Det innebär som bekant att enormt många bostäder kommer att byggas och det gjorde Sätra centrum intressant för oss, säger Tomas Toll.

Faktum är att det sedan många år finns en byggrätt på den vårdcentral- och hotellbyggnad han har köpt. Den byggrätten ger möjlighet för att bygga på huset, på höjden. Tanken är att bygga ungdoms- och studentbostäder.

– Exakt hur många det blir vet jag inte än, men en viktig tanke är att de unga människor som flyttar in ska bidra till att det blir liv och rörelse, säger Tomas Toll och tillägger:

– Curt Ahnström och jag har pratat mycket om Sätra centrum som en mötesplats. Hur man kan utveckla torget och centrumanläggningen på bästa sätt för att människor ska trivas, är en jätteviktig fråga.

Fler människor betyder förstås också fler konsumenter, en inte oviktig aspekt för en centrumägare. De som flyttar in i ungdoms- och studentbostäderna kommer troligen att handla en del i centrumet, och slinka in på matställena där. Dessutom förbereds just nu bygget av två bostadshus, med 91 bostadsrätter, på den före detta parkeringen framför huvudingången. Också de som flyttar in där lär göra inköp i Sätra centrum.

Fast just det bygget har orsakat en hel del kontrovers. När byggförberedelserna startade i september i år försvann nämligen 100 p-platser i ett nafs. Oron bland handlarna var stor för att bilburna kunder skulle svika centrumet. Att det skulle byggas var förvisso känt sedan flera år, men handlarna påpekade att de inte fått någon signal om att starten skulle ske just nu. De var också arga för att Stockholms stad inte planerar någon likvärdig parkering i närheten – utan bara ska skapa ett antal p-platser runt torget.

Någon månad senare hade ilskan dämpats och Ica-handlaren konstaterade att butiken inte tagit skada.

– Affärerna går jättebra ändå, så vi har ingenting att klaga på. Kanske är det besvärligt för en del kunder, men vi märker inte av att p-platserna försvunnit, sa Pontus Hoby, butikschef för Ica Nära.

Nu håller han och de andra näringsidkarna i centrumet tummarna för att de nya ägarna ska ge centrumet en skjuts. Örnbergets fastighetsförvaltnings AB, som ägde Sätra centrum under tio år, verkar vara saknad av få. Örnbergets ägare var den från tv kände entreprenören Leif-Ivan Karlsson som bland annat åstadkom ett svartbygge när han lät bygga om centrumet 2010, och som sålde centrumet utan att meddela sina hyresgäster.

Näringsidkare som Mitt i pratat med har nu hopp om god relation till de nya ägarna.

Vad tycker du om Sätra centrum? Vad saknar du?

Emiliano Toska, Vårberg:
– Hela miljön känns som något tillfälligt och ofärdigt. Gör den mysigare och använd gladare färger. Allt det grå känns tråkigt och oempatiskt. Belysningen måste också bli bättre, laga de trasiga lamporna!
Vilma, Sätra:
– Ta bort bygget i centrumhallens mitt. Den gör det trångt här. Innan det byggdes fanns bänkar att sitta på, det behövs för alla äldre. Jag vill också ha ett kafé, där man kan fika och umgås. Det har det också funnits förut.
Mercedes Munguia, Sätra:
– Det är jättejobbigt med tvåvåningskolossen i mitten. Den gör att det blir trångt, särskilt med barnvagn. Det är också jobbigt med trapporna dit upp. Ta bort bygget och utvidga centrumet åt sidorna i stället.

Känd arkitektbyrå anlitad

Den välrenommerade arkitektbyrån White Arkitekter har fått uppdraget att förbättra miljön i Sätra centrum, för både besökare och hyresgäster.

2010 stormade det kring Sätra centrum. Ägaren, Örnbergets fastighetsförvaltnings AB, hade gjort en klumpig tillbyggnad. En två våningar hög byggnadskropp hade placerats mitt i centrumhallen, i syfte att klämma in fler butiker och mer service. Den lämnade bara smala gångar på sidorna, där människor fick trängas.

Dessutom hade formella fel begåtts – det var ett svartbygge och stadsbyggnadsnämnden krävde rivning.

Örnbergets ägare. Leif-Ivan Karlsson, vägrade. En kompromiss kom till, som innebar att bygget smalnades av. Konstruktionen står alltså kvar och rymmer bland annat tandläkare, frisersalong samt en frukt- och grönsakshandel. Men den är inte omtyckt (se enkät).

Nu har White Arkitekter, som bland annat ritat Nya Karolinska Solna och det prisade kulturhuset i Umeå, fått uppgiften att skapa en trygg och tilltalande miljö i Sätra centrum.

Huvudansvarig är arkitekten Pontus Pyk.

– Platsen är fantastisk, direkt vid t-banan. Men planeringen är konstig så det finns alla möjligheter att göra något enormt mycket bättre, säger han.

Mer än så vill han inte säga, i detta tidiga skede.

– Det är många hyresgäster som jobbar där och det har jag stor respekt för. Jag vill veta vad de tycker innan vi startar något