ANNONS

Sätra centrum sålt. ”Ägaren bara försvann”

Stefan Andersson, mäklare i Sätra centrum
Stefan Andersson driver Tomas mäklarbyrå tillsammans med sin pappa, Tomas Andersson. Han är kritisk mot den bristfälliga informationen till handlarna, men tror att den nya ägaren kan bli bra.
Sätra centrum
Sätra centrum har fått ny ägare, med ambitioner att utveckla centrumområdet.
Sätra centrum har fått en ny ägare. Köpare är Curt Ahnström, som även äger Ericssons gamla telefonfabrik vid Telefonplan.
– Jag ser stora möjligheter att utveckla centrumet, säger han.
ANNONS

I början av oktober bytte Sätra centrum ägare, i det tysta. Örnbergets fastighetsförvaltning AB sålde då centrumet till Sätra förvaltnings AB, ägt av Curt Ahnström.

Han äger sedan tidigare Ericssons gamla telefonfabrik vid Telefonplan, som ska omvandlas till över 1 000 lägenheter. Han ser stora möjligheter även i Sätra.

– Sätra är en stadsdel som växer. Precis som vid Telefonplan kommer vi att jobba tätt ihop med Stockholms stad. Planen är att utveckla centrumet, få fram flera bostäder och nya ytor för handel. Behovet av ett bra stadsdelscentrum kommer att bli ännu större, säger Curt Ahnström.

Köpet gick igenom den 7 oktober. Men näringsidkarna i centrumet fick ingen officiell information, varken av köparen eller av säljaren. I stället gick rykten om affären, vilket skapade mycket undringar och viss oro. Stefan Andersson, fastighetsmäklare i centrum, fick veta att centrumet bytt ägare för en dryg vecka sedan – genom de nya städarna. Han gick fram till dem och hörde sig för om vilka de var.

– De sa att de jobbade åt den nya centrumägaren. Det var så jag fick redan på att centrumet bytt ägare. Det tycker jag är mycket märkligt, säger han.

Lokaltidningen Mitt i träffar Stefan Andersson i Tomas mäklarbyrå, som han driver ihop med sin pappa, Tomas Andersson. Sedan 2011 har de sitt kontor här, mitt i Sätra centrum. Det har i stort sett fungerat bra, men det här gjorde honom upprörd. Precis som andra företagare som Mitt i pratar med har han hört rykten om att centrumet skulle säljas i ett par års tid, men det har stannat vid det.

Och nu valde alltså Örnbergets fastighetsförvaltning AB, som har ägt Sätra centrum i tio år, att sälja både centrumet och vårdcentralen intill, utan att gå ut med någon officiell information över huvud taget.

– De bara försvann utan att säga något! Hur kan man göra så?, säger Stefan Andersson.

Flera andra näringsidkare i centrumet som Mitt i pratar med delar hans kritik. Den gamla ägaren försvann ljudlöst, och den nya ägaren har dröjt med information. Curt Ahnström förklarar det med osäkerheter kring tillträdesdagen.

ANNONS

– Vi var osäkra på tillträdesdagen som sköts upp och ville inte gå ut med information innan dess. Men sedan förra veckan har vi tillträde och har valt att låta vår fastighetsskötare, företaget Risk, berätta om ägarbytet när de är på plats och städar. Vi är på gång med en pressrelease, säger han.

Örnbergets fastighetsförvaltning AB sålde både Sätra centrum och fastigheten intill, där Sätra vårdcentral ligger. Ny ägare till den fastigheten är Green Door fastigheter. Sätra förvaltnings AB och Green Door fastigheter kommer att samarbeta tätt för att lyfta området, enligt Curt Ahnström.

Kenneth Strömberg, verksamhetschef vid Sätra vårdcentral, håller tummarna för det.

– Exakt vad ägarbytet innebär vet vi förstås inte men Green Door fastigheter har presenterat sig för oss och kontakten kändes bra. Förhoppningsvis är den ägaren mer seriös än den gamla, säger han.

Örnbergets Fastighetsförvaltning AB ägs av den kontroversielle entreprenören Leif-Ivan Karlsson, som bland annat visat upp sitt lyxliv i tv-programmet Svenska miljonärer. Han ringer upp Mitt i från sitt hem i Florida och berättar hur nöjd han är med affären.

– Jag har förädlat det här centrumet i tio år, jag har renoverat varenda millimeter. Nu får någon annan gå vidare, med att bygga bostäder och annat, säger han.

Några summor vill varken han eller Curt Ahnström avslöja.

– Sådant är det bara sossar och jantar som bryr sig om, om jag får lov att skoja. Det är inte intressant för någon annan vad jag sålt centrumet för, säger  Leif-Ivan Karlsson.

 

 

ANNONS