Sätra IP får två nya ishallar

Tränaren Johan Lansgard (till höger) med hockeyspelare födda 2007/2008, i våras.
Tränaren Johan Lansgard (till höger) med hockeyspelare födda 2007/2008, i våras.
Sätra IP ska få två nya ishallar, för totalt 208 miljoner kronor.
Idrottsnämnden väntas fatta beslutet den 21 februari – utan att ha bjudit in MB Hockey till samråd

Förslaget innebär att den nuvarande ishallen, som är i dåligt skick, rivs. I stället byggs en ny ishall, med plats för en publik på 1 000 personer, och som klarar kraven för division 1-matcher i hockey. Ett billigare alternativ kan också tänkas: en ishall med 150 ståplatser, som inte uppfyller arenakraven för division 1-matcher.

Där utomhusbanan i dag ligger ska en enklare träningshall byggas.

Den 21 februari väntas idrottsnämnden fatta ett inriktningsbeslut enligt dessa förslag, som idrottsförvaltningen och fastighetskontoret jobbat fram.

– Vi är glada över huvudförslaget, som innebär att det byggs två ishallar, så att vi får en enklare träningshall. Där har de ändrat sig, säger Johan Eriksson, vice ordförande i MB Hockey.

Men han och övriga i styrelsen är ända upprörda. MB Hockey har Sätra som hemmaarena och är även förvaltande förening över den nuvarande hallen. Ändå har man inte kallats till samråd, i strid med utredningsbeslutet.

– När vi tryckte på om det fick vi ett möte med idrottsförvaltningens chef den 6 mars. Det är efter att beslutet fattats, och därför odemokratiskt. Vår expert har gjort en egen ritning som vi ville att de skulle titta på, säger Johan Eriksson.

Marina Högland, chef för idrottsförvaltningen, har en annan bild.

– Det är jättetråkigt att de känner så. Vi har träffat den här föreningen flera gånger under processen, även om det inte varit formellt samråd. Vi kommer också att fortsätta att lyssna på dem och andra föreningar när arbetet fortskrider, för att ta till vara på deras kunskaper. Men det är vi som fattar besluten och det är vi som bygger, säger hon.

De möten som MB Hockey har haft med idrottsförvaltningen har dock, enligt Johan Eriksson, bara rört avtalet om den gamla hallen.

– Vi har inte fått se eller diskutera deras planer på nya hallar, säger han.

Mitt i har tidigare skrivit om MB Hockeys oro inför en rivning av den 25 år gamla ishallen. Idrottsförvaltningens tidigare förslag var att spelarna skulle träna i en tillfällig ishall vid Hagsätra IP, under en 18 månader lång byggperiod. MB Hockey var rädd att många unga skulle lämna klubben eftersom det är krångligt att ta sig dit kollektivt.

I det nya förslaget står att den enkla träningshallen ska byggas först (2018), så att spelarna kan hålla till där medan den större ishallen byggs (klar 2019).

– Det är jättebra men det finns mycket annat som vi hade velat samråda om. Vi är oroliga, säger Johan Eriksson.