Sätra får stadstoalett – tack vare 8-åring

Toaskylt
En skylt som gör många glada.
Sätradalsparken får en stadstoalett under 2017. Det kan Sätraborna tacka en 8-årig flicka i Sätraskolan för. Det var hon som skrev medborgarförslaget om en toalett.

I december 2016 kom en rad medborgarförslag in från Delfinen, klass 1–3B, i Sätraskolan. Barnen där hade många förslag på hur de ville förbättra miljön i Sätra.

En av dem var 8-åriga Lenya. Hon skrev att hon ville ha en toalett i Sätradalsparken, eftersom många småbarn där kissar i vattnet och i buskarna, så att det luktar.

”Hoppas det kan byggas en toalett i Sätradal och att jag får svar på mitt brev”, avslutade hon.

Skärholmens stadsdelsförvaltning tycker att Lenyas idé är en bra. Därför föreslår man att en toalett sätts upp i parken under 2017.

Den 18 maj fattar stadsdelsnämnden beslut i frågan. Då tar man också beslut om flera andra förslag från barn i Delfinen. Men deras idéer blir inte verklighet.

Stadsdelsförvaltningen tycker till exempel inte att man ska sätta upp bommar för att minska mopedåkningen på Sätras parkvägar, ett förslag från en 9-årig flicka. I motiveringen står att man ska arbeta extra mycket ihop med polisen i år, för att minska mopedåkandet på andra sätt.

Den 8-åriga flicka som önskade djupare vatten i Sätradalsparkens plaskdamm fick också nej, eftersom även de allra minsta barnen badar där. I stället tipsar man om Sätrastrandsbadet.

Det blir heller inga flera rutschkanor i Kulans parklek, eftersom man anser att de som finns räcker till för både större och mindre barn.

Alla svar till barnen är skrivna på ett pedagogiskt, lättfattligt och uppmuntrande vis, även om de nu fått avslag. I början av maj fick eleverna dessutom träffa tjänstemännen som utrett deras medborgarförslag. Då fick de också chans att diskutera hur man kan påverka sitt område.