Sätrabo slog hund med golfklubba

Flickan dömdes i förra veckan till 70 timmars ungdomstjänst och 34 000 kronor i skadestånd.
Södertörns tingsrätt dömde Sätrabon till en månads fängelse.
Först slog Sätrabon hunden med en golfklubba och skrek att han skulle döda honom. Sedan kastade han hunden mot ett balkongräcke av plåt. Nu har han dömts till en månads fängelse för djurplågeri.

Enligt Sätrabon hade hunden bajsat på mattan när han kom hem. När han hämtade en mopp försökte hunden leka med den, och bet honom i fingret när han försökte stoppa leken. Då blev han så arg att han slängde ut hunden på balkongen, så att djuret slog i plåträcket.

Efter en stund kom hunden in igen. Sätrabon tog då fram en golfklubba av järn och slog hunden, så att den ylade av smärta. Han skrek att han skulle döda hunden, men vittnen i lägenheten stoppade honom från att fortsätta slå.

Samma dag tog vittnena hunden till Bagarmossens djursjukhus. Undersökningen visade att den hade smärtor i rygg, mage och höfter, en fraktur på en tand, ett djupt sår i underläppen och problem med vänster bakben.

Misshandeln ägde rum i januari i år. Nu har Södertörns tingsrätt dömt Sätrabon till fängelse i en månad för djurplågeri. Han ska också betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Påföljden får djurplågeri är i normala fall böter. I fall med ”försvårande omständigheter” och ”särskilt hänsynslöshet” ska dock påföljden vara fängelse, slog Högsta domstolen fast 2006. Södertörns tingsrätt bedömde att detta stämde in på Sätrabons agerande. Hunden har utsatts för ett ”kraftigt lidande”, utan ”något som helst godtagbart skäl”, menar tingsrätten.